10 tipů pro jednání v Indii

Indická pracovní kultura má ve srovnání s evropskými či americkými zvyklostmi řadu odlišností. Server expatinfodesk.com proto přišel s desaterem doporučení, čemu by se měli vyhnout zaměstnanci vyslaní právě do Indie.

1. Nepoužívejte levou ruku při jídle či podávání věcí. Indové totiž levou ruku běžně spojují s použitím toalety.

2. Nepodávejte ruku ženám při seznámení nebo pozdravu. Západní žena může podat ruku indickému muži znalému západní kultury, ne však indické ženě. Tradiční indická žena si může potřást rukou s cizí ženou, nikoli však mužem.

3. Na nikoho neukazujte nohama. Indové tradičně vnímají nohy jako nečisté. Neměli byste proto chodidly nikam ukazovat ani se dotýkat žádných věcí.

4. Nenoste těsné nebo naopak odhalující oblečení. Většina Indů se obléká velmi konzervativně. Doporučuje se nosit kalhoty nebo dlouhé sukně a neodhalovat ramena na místech s důležitým náboženským významem.

5. Nedotýkejte se hlavy druhých. Hlava je považována za citlivé místo a není vhodné na ni sahat.

6. Nekuřte bez dovolení lidí ve vaší společnosti. Vždy se ptejte na svolení. V některých oblastech je považováno za velmi hrubé kouřit v přítomnosti starších lidí.

7. Nepouštějte se okamžitě do obchodní diskuse. Vždy je třeba v první řadě budovat osobní vztah založený na důvěře a respektu.

8. Nespoléhejte hned na to, co vám říkají. Většina Indů nerada říká „ne“ a považovala by za urážlivé, kdyby se alespoň nepokusila splnit něčí žádost. Vy byste však měli vnímat jemné náznaky jejich skutečného postoje, než jim začnete plně věřit.

9. Neobdarovávejte bílými květinami, které se v Indii používají při smutečních obřadech. Hinduistovi byste neměli nikdy dávat věci vyrobené z kůže. U muslimů jsou to alkoholické nápoje nebo výrobky z vepřové kůže.

10. Nenoste boty uvnitř obydlí. Obuv se zouvá před vstupem do domů i některých obchodů. Uvidíte-li před vchodem boty, přidejte i ty své.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk