10 rad, jak se vyhnout propouštění

Spousta firem volí propouštění jako jasný způsob snižování nákladů. A přitom jsou i jiné možnosti, jak omezit výdaje za HR. Management Today jich nabízí hned 10:

1. Zrušte dobrovolné přesčasy. Zaměstnancům jasně vysvětlete, proč je to nutné, protože někteří s pravidelným příjmem za přesčas počítají.

2. Zastavte nábor. Zkuste na nová místa využít vlastní zdroje a pouze změnit pozici některých pracovníků.

3. Omezte benefity. Zvláště pokud je situace na trhu taková, že je výrazný převis uchazečů o práci v oboru než počet pracovních míst.

4. Snižte týdenní fond pracovní doby. Můžete zavést například čtyřdenní pracovní týden. Pravidelně sledujte situaci, abyste se mohli vrátit k původním 5 dnům hned, jak to bude možné.

5. Snižte počet pracovních hodin na každý den. Je to alternativa předchozího řešení, protože ne vždy je možné úplně přerušit činnost na jeden den v týdnu.

6. Zmrazte platy všem zaměstnancům. Nezapomeňte přitom na dobrou komunikaci se zaměstnanci. Především je třeba najít jiný způsob jejich motivace a udržení morálky.

7. Propagujte sdílené úvazky. Umožníte několika lidem vykonávat jednu pozici. Vyhnete se propouštění a podpoříte týmového ducha.

8. Vyzkoušejte a podporujte stáže. Je to výborný způsob jak vyslat lidi ven a prohloubit jejich znalosti.

9. Dohodněte se na volnu, a to především se seniorními zaměstnanci. Důvody mohou být různé – cestování, dobrovolnictví, studium, výzkum, atd. Každopádně tohle všechno je možnou součástí osobního růstu vašich zaměstnanců a zároveň vhodným způsobem úspory nákladů.

10. Nabídněte možnost nákupu dovolené navíc. Zaměstnanci mají možnost „koupit“ si dny dovolené navíc výměnou za poměrnou část svého platu.

 

-th-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today