10 manažerských lekcí Jacka Bauera

I když to nemusí na první pohled být patrné, vůdcové ve světe obchodu mají mnoho společného s veliteli protiteroristických jednotek, jak je známe z amerických seriálů typu 24 hodin. Jaká firma by si nepřála svého Jacka Bauera, který úspěšně splní všechny úkoly.

- Úspěšné mise začínají přípravou. Jack Bauer nechodí do akce naslepo. Odborníci v PTO mu dodají poslední satelitní snímky a další detaily, které pomohou připravit strategii. Stejně by se měl chovat váš prodejní tým.

- Operace v terénu vyžadují komunikaci a podporu vedení. Jack nikdy není na akci sám. Má za sebou tým, který mu poskytuje taktickou podporu. Podporujete i vy takto své prodejce v terénu?

- Abyste vše dobře zvládli, potřebujete přímou linku k prezidentovi. Jak by bez toho mnohé nedokázal. Máte i vy přístup k nejvyšším místům v případě potřeby?

- Složité osobnosti mají často největší talent – vyrovnejte se s tím. Každá firma chce t nejlepší lidi pro dané posty. Seriáloví Chloe nebo Edgar sice nevynikají v komunikaci, ale dělají nejlépe to, co mají.

- Každá organizace potřebuje protokoly. Je třeba mít pravidla, jak se zachovat v nejhorších možných případech a také přesně vědět, kdy kontaktovat nadřízenou divizi. Jak dobře znají vaši podřízení pravidla pro řešení problémů?

- Dobré vůdcovství vyžaduje klid a nepodléhání emocím v krizových situacích. V seriálu to výtečně představuje postava prezidenta Palmera. Pamatujte si, že když vás ovládnou emoce, vaše IQ klesá o alarmujících padesát procent. A dobrý rozhodnutí nevznikají při poloviční mozkové kapacitě.

- Buďte ostražití na zrádce ve vlastních řadách. Tito lidé nadělají nejvíce škod. Pokud máte ve svém týmu Ninu nebo paní Palmerovou, podepisuje se to na negativní morálce. Hledejte její příčiny a odhalujte zrádce.

- Hrdinové často nemají svůj život. Jacka Bauera nikdy neuvidíme s nohama na stole a krabicí popcornu před televizí. I agenti jsou ale lidé, a proto se ujistěte, že vy svůj soukromý život máte.

- Znejte své nepřátele, ať už jde o teroristy nebo konkurenty. Mají své plány, technologie a nedodržují pravidla, což je činí velice nebezpečnými.

- Dobrý agent řeší problémy s různými kompetencemi. Je loajální, důvěryhodný, klidný v krizi a zná pravidla chování. Někdy sice pravidla poruší, aby splnil svou misi, vždy jej však řídí klíčové hodnoty s oddanost tomu, co je nejlepší pro jeho zemi (firmu).

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher