10 kroků ke kreativnímu pracovišti

1. Omezte rozpočet. Kreativní prostředí nemusí být nákladné. Řada kreativních pracovišť neoplývá nejnovějším nábytkem a předměty – o to je vynalézavější a tvořivější.

2. Dejte lidem svobodu. Umožněte zaměstnancům, aby si v práci vytvořili svůj „domov“. Osobnější pracovní prostředí podporuje hlubší vztahy mezi kolegy.

3. Spolupracujte. Kreativnějších řešení dosáhnete, umožníte-li zaměstnancům sdílet myšlenky.

4. Podporujte setkávání. Dejte zaměstnancům více možností, jak na sebe během dne narazit. Jedním ze způsobů je například kuchyňka a jídlo jako lákadlo.

5. Podporujte přátelskou konkurenci. Vyzvěte týmy, aby například vyzdobily společné prostory.

6. Oživte mrtvé prostory. Například vestibuly patří mezi často přehlížené nástroje pro komunikaci a podporu pracovního nadšení.

7. Pište na stěny. Umožněte zaměstnancům psát myšlenky na stěny, aby je ostatní mohli vidět. Vytvořte si vlastní umělecká plátna.

8. Změňte tempo. Kreativní mozek pracuje nejlépe, když se seznámí s problémem a má dostatek času k přemýšlení. Zajistěte prostor k uvažování.

9. Navrhujte úniková místa. Nabídněte skrytá místa, na kterých mohou týmy zkoušet své nápady bez obav z odsouzení.

10. Odejděte z kanceláře. I ti nejinovativnější lidé potřebují změnu. Nové nápady mohou získat mimo firmu, důležité však je, aby se taková akce skutečně zaměřila na získávání nových nápadů.

-kk-

Zdroj: Director Magazine - britský časopis pro vedoucí pracovníky především malých a středních podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Director Magazine