Největší překážky rozvoje leadershipu

Ilustrační snímek

Rozvoj leadershipu má stejně jako rozvoj jakékoli jiné dovednosti svá úskalí a typické překážky. Právě proto, že se tyto překážky stále opakují, bychom si je měli připomenout, abychom se jim mohli lépe vyhnout. Desatero nejčastějších překážek na cestě k úspěšnému vůdcovství popsal článek na serveru Inc.com, jehož shrnutí vám přinášíme.

1. Myslíte si, že se vám to nemůže stát

Každý lídr musí počítat s tím, že mohou nastat věci, které ztíží nebo dokonce zastaví jeho rozvoj. Chcete-li si uvědomit, co vás brzdí, musíte si připustit, že se to může stát i vám.

2. Nedokážete využít chyby

Základem každého učení a růstu jsou chyby. Musíte se proto naučit využívat své chyby jako příležitosti, jak se poučit a už je neopakovat.

3. Nenecháte si pomoci

Každý, kdo se učí něčemu novému, potřebuje pomoc. Pro rozvoj leadershipu je ideální spolupráce s koučem.

4. Neumíte si říci o to, co potřebujete

Rozvoj vůdcovských dovedností vyžaduje také to, abyste byli schopni komunikovat se svými nadřízenými a žádat je o vše, co pro svou novou roli potřebujete. Vytvářejte si podmínky pro svůj úspěch.

5. Nezapojujete svůj tým

Tato překážka se projevuje především neustálou potřebou kontrolovat podřízené a neschopností delegovat. Lídr musí vytvářet prostředí, v němž mohou uspět i ostatní.

6. Nerozumíte oboru, v němž máte vést lidi

K tomu, abyste mohli vést určitou skupinu lidí – zejména v případě nové role a nového týmu – platí, že byste měli znát základy práce této skupiny.

7. Nemáte dostatečnou důvěryhodnost v oblasti leadershipu

V širší vůdcovské roli již nemůžete znát detaily práce každé skupiny, musíte však dobře ovládat leadership jako takový – od výběru týmu po určován priorit a rozhodování.

8. Nedokážete se zbavit starých nástrojů

Pokud lídr zcela nerozumí práci svého týmu, má větší tendenci používat nástroje, které se mu osvědčily v minulosti. To v nové roli nemusí být správná cesta.

9. Nedokážete využít dynamiky leadershipu

Lídr musí být schopen přijmout moc a odpovědnost, kterou má nad ostatními. I když mu to je nepříjemné, musí se s tím naučit pracovat efektivně a eticky.

10. Máte příliš dobrou paměť

Chcete-li si o rozvoji leadershipu skutečně něco zapamatovat, pamatujte si, že spoustu věcí je třeba zapomenout, abyste mohli jít dál. Jeden špatný den by vás neměl odradit od vaší snahy. Neutápějte se v chybách svých ani druhých.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com