Tři věci, které potřebujete vědět pro rok 2005

Tři věci, které potřebujete vědět o managementu, strategii, marketingu a technologii do příštího roku, jsou následující:

*Management*
- Už žádní hodní hoši – byznys je zase boj a jen neúprosní agresoři mají šanci v globální obchodní kultuře přežít. Přizpůsobte podle toho svůj podnik.
- Morálka a produktivita jsou kluzkým hřištěm – kultura vře následkem rozdrcení pracovníků podnikovou hierarchií. Můžete zkusit zploštit organizační schéma.
- Blíží se nedostatek chytrých mozků – talentovaní cizinci zakládají firmy doma, ne v jiném státě. Kreativní lidé prchají do exotických lokalit. Kde vezmete nové talenty?

*Strategie*
- Offshoring v začátcích – posílání podpůrných prací za moře je teprve začátek. Za hranice i za moře se přesunou i vysoce kvalifikované práce a chytré společnosti se budou muset napojit na globální networking.
- Dlouhodobé plánování je in, krátkodobé je out – krátkodobé plánování selhává, protože je odpojené od uskutečnění. Ironicky, 500-leté plány, které se nikdy nestanou, pomáhají zaměřit krátkodobé myšlení.
- Už žádné házení špaget – musíte vybudovat marketing a produkty zákaznicky centrickým způsobem.

*Branding a marketing*
- Interaktivní přístup působí – televizní spoty potřebují předělat, aby obstály online. Musíte vymyslet, jak obchodovat ve světě, kde dominuje zábava.
- Mobilní šílenství – mobilní telefon je nový počítač. Průzkumy dělejte pomocí textových zpráv, dodávejte relevantní nabídku založenou na lokalizaci uživatelů.
- Vy jste zodpovědní – už nemůžete říkat, že nevíte, jak byla provedena reklamní kampaň. Každá nová platforma bude mít nástroje k doručení zpětné vazby o úspěchu nebo neúspěchu reklamy.

*Technologie*
- Počítače vyléčí samy sebe – samo-instalační, samo-opravovací počítačové systémy přinesou velké důsledky pro IT odborníky. Z mechaniků se budou muset stát strategičtí myslitelé ve věci infrastruktury.
- Voda, elektřina a software – naučili jsme se, že networking je mocný. Proč vymýšlet vždy něco nového, když potřebujete přidat novou technologii, a nejít pro ekvivalentní software k silné společnosti a najmout si své aplikace?
- Neskutečné se stane skutečností – herní systémy příští generace skrývají superpočítačovou moc. Obyčejné nápojové nádoby budou schopny ohřívat a ochlazovat podle toho, co budeme chtít. Můžete své produkty přetvořit s technologickou podporou?

-ba-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company