Trend jménem ChatGPT: Jak mohou manažeři využít umělou inteligenci ve svůj prospěch?

Umělá inteligence v čele s dialogovým nástrojem ChatGPT je aktuálně hojně skloňována jak v odborných a populárně-naučných textech, tak i v každodenních konverzacích lidí. Někteří jsou vůči AI („artificial intelligence“, tedy umělé inteligenci) skeptičtí, jiní v ní vidí příležitost. A téměř každý přemýšlí, jak ji využít ve svůj prospěch. Pojďme se tedy podívat na to, jak mohou ChatGPT využít týmoví manažeři a jak si pomocí tohoto nástroje mohou ulehčit práci.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl Forbes.

Získávání přehledu o novinkách z oboru nebo technických aspektech určitého projektu

ChatGPT uživatelům umožňuje poměrně kvalitní rešerši, a to i v rámci úzce zaměřených oborů. Nehledě na to, čemu se vy a váš tým věnujete, můžete pomocí umělé inteligence zjišťovat informace o novinkách v daném oboru nebo o specifikách projektu, kterému se budete jako tým věnovat.

Plánování směn, práce nebo kapacit

Plánování kapacit je často náročná aktivita, kterou mnozí manažeři musí dělat manuálně a která zabere spoustu času. Ať už se jedná o plánování směn, řešení problémů s kapacitami nebo spravedlivého rozdělení práce, ChatGPT manažerům umožňuje po zadání požadavků najít to možná nejlepší řešení.

Automatizace

Kromě plánování kapacit je možné s pomocí umělé inteligence automatizovat celou řadu úkonů. Ať už se jedná o vytváření e-mailových šablon, odpovídání na zprávy klientů, přípravu manuálů, sumarizování dlouhých textů nebo hledání rozdílů mezi starou a novou verzí nějakého textu, ChatGPT vám pomůže zkrátit dobu potřebnou k těmto úkonům na minimum.

Školení pracovníků

Napadlo vás někdy, že umělou inteligenci můžete využít ke školení pracovníků? Chatu totiž můžete zadat určité parametry a pak jej nechat například „hrát“ naštvaného zákazníka nebo jinou roli, se kterou si pak zaměstnanci mohou psát a pilovat své dovednosti v zákaznickém servisu.

Inspirace

ChatGPT může sloužit jako dobrý odrazový můstek pro celou řadu nápadů. Pro inspiraci můžete tomuto chatu zadat, aby vám formou brainstormingu dal návrhy na team-buildingové aktivity, na vtipné přání podřízenému k narozeninám nebo na argumentaci, kterou chcete použít v e-mailu, kterým třeba pracovníkům oznamujete nějakou nepříjemnou zprávu.



-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com