Svět bez Microsoftu?

Microsoft je pravděpodobně jedna z nejvíce nenáviděných společností na světě, přičemž nejvíce na něj nadávají uživatelé jeho softwaru (čili drtivá většina počítačových uživatelů). Zkusme si však položit jednoduchou otázku: Co by se stalo, kdyby Microsoft a veškerá jeho technologie najednou přestala existovat?

„Zpočátku by nejspíše zavládla panika v ulicích,“ říká Tony Meadow, prezident společnosti Bear River Associates, která se zaměřuje na mobilní technologie. „Microsoft sice své standardy vždy neustanovoval zrovna ohleduplným způsobem, ale dnes jsou základem pro většinu činností, které s počítači provádíme.“

V současnosti můžete komukoli na světě poslat například textový dokument ve Wordu a samozřejmě očekáváte, že jej příjemce může otevřít. To je jeden z důvodů, proč lidé budou vždy souhlasit s těmito druhy standardů a rozhodně je nebudou chtít měnit a způsobovat tak všeobecný zmatek.

Josh Greenbaum, šéf Enterprise Applications Consulting, tvrdí: „Kdyby dokumenty stahované z Internetu najednou začaly být určené například pro StarOffice, nastal by chaos.“

Hollis Bostick, konzultant Pratt & Whitney’s Rocketdyne Division, připomíná, že Microsoft v průběhu let standardizoval uživatelská rozhraní všech svých softwarových produktů, takže pro uživatele je práce s nimi víceméně intuitivní a vždy najdou, co hledají. Jako protiklad se dá uvést například program pro práci s videem Adobe Premiere Pro, který má tuny možností a nástrojů, avšak neznalému člověku může trvat desítky hodin, než se s ním naučí alespoň průměrně pracovat. U programů od Microsoftu je takové seznámení díky standardizovanému ovládání otázkou několika desítek minut.

Velká rozšířenost standardů Microsoftu má však i svou stinnou stránku. Počítačové viry a další škodlivý software se díky nim šíří mnohem rychleji, než kdyby v operačních systémech existovala větší různorodost.
Ovšem podíváme-li se jak jsou na tom konkurenční systémy Linux a Apple s poskytováním bezpečnostních záplat, zjistíme že Microsoft je na tom mnohem lépe - na objevená bezpečnostní rizika okamžitě reaguje a záplaty jsou v zápětí k dispozici. To se o alternativních systémech říci nedá. Dá se to ale vyjádřit také slovy, že „pokud se vám často rozbíjí auto, časem se v jeho opravování stanete mistry“.

-ds-

Zdroj: Infoworld - magazín o nových technologiích, podnikových strategiích, CRM
Zobrazit přehled článků ze zdroje Infoworld