Studie: Využití průmyslových robotů v letech 2017-2020

Do roku 2020 bude v továrnách po celém světě instalováno 1,7 milionu nových průmyslových robotů. Největší rozvoj robotiky se očekává v Asii, především v Číně, kde jen během letošního roku posílí využití průmyslových robotů o 21 %. V USA se do roku 2020 očekává nárůst počtu robotů o 9 % a v Evropě o 7 %.

Ilustrační snímek

Podle studie Mezinárodní federace robotiky World Robotics Report 2017 má počet průmyslových robotů na světě do roku 2020 vzrůst přibližně na 3 miliony.

V Číně pak bude asi 950 tisíc robotů, zatímco v Evropě přibližně 612 tisíc. V celé Asii bude v provozu asi 1,9 milionu robotů, což byl ještě v roce 2016 celkový počet robotů na celém světě.

V současné době (ke konci roku 2016) tvoří 74 % celkového trhu s průmyslovými roboty 5 zemí – Čína, Jižní Korea, Japonsko, USA a Německo. Česká republika je na 15. příčce.

Top 5 robotics markets in the world (2016)

Propojování lidské síly pracující v továrnách s virtuální realitou, tzv. průmysl 4.0, bude hrát stále důležitější roli v celosvětovém měřítku. Průmyslové podniky budou pokračovat v integraci robotů do svých sítí strojů a systémů.

Analytici předvídají rychlý nárůst trhu cloudových robotických řešení, která umožní porovnávání dat mezi roboty bez ohledu na jejich fyzické umístění. Takto propojení roboti pak budou moci vykonávat tytéž činnosti optimalizovanou rychlostí, silou apod. Díky nástupu využití velkých dat v průmyslu zmizí hranice mezi výrobci zařízení pro továrny a samotnými továrnami.

Někteří výrobci průmyslových robotů již dnes zvažují leasing robotů, který urychlí jejich využití v malých a středních podnicích. Jasným trendem je také jednodušší a pružnější obsluha robotů.

-kk-

Zdroj: Mezinárodní federace robotiky (IFR) - přední světová nezisková organizace zaměřená na robotiku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mezinárodní federace robotiky (IFR)