Spam ničí životní prostředí

Podle studie antivirové firmy McAfee a konzultační společnosti v oblasti energie a životního prostředí ICF International s názvem Carbon Footprint of E-mail Spam Report se na světě ročně pošle až 62 bilionů nevyžádaných e-mailů. Tento objem spamu představuje emise více než 17 milionů tun CO2.

Nevyžádané e-maily spotřebovaly v roce 2008 tolik elektrické energie, která by vystačila pro 2,4 milionu amerických domácností na celý rok. Elektrická energie potřebná ke zpracování jedné zprávy odpovídá 0,3 gramům oxidu uhličitého. Je to stejné množství, které je potřeba k tomu, aby auto ujelo necelý 1 metr.

80 % emisí způsobených spamem vzniká z energie, kterou spotřebovávají počítače, když uživatelé prohlížejí a mažou nevyžádanou poštu nebo hledají legitimní zprávy. Najít a smazat nevyžádanou zprávu přitom trvá průměrně 3 vteřiny, což v ročním měřítku z pohledu celosvětové internetové populace znamená 100 miliard hodin.

Tato zjištění jsou významná už z toho důvodu, že většinu e-mailových zpráv tvoří spam. Poslední údaje společnosti Microsoft ukázaly, že spam představuje 97 % všech zpráv. Přesto je třeba uvést, že jeden legitimní e-mail produkuje třináctkrát více emisí než jeden nevyžádaný e-mail, protože mu uživatelé věnují více času a mívá větší přílohy.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru