Sedm způsobů virtuální týmové spolupráce

Virtuální týmová spolupráce může přinášet stejně dobré výsledky jako „běžná“ kolektivní práce. Mnohdy může být i ekonomičtější a produktivnější, to záleží na vhodném výběru úkolů, osob a zejména technologií. Technologií pro virtuální spolupráci existuje v dnešní době celá řada. Pro názornost je lze tyto webové komunikační nástroje rozdělit do sedmi skupin.

První skupinu tvoří populární webové konference, jež týmu umožňují jednat a vytvářet dokumenty bez jakékoli závislosti na prostoru. Druhou je neméně využívané ukládání a sdílení dokumentů, které je v elektronické podobě možno libovolně upravovat. Třetí skupinu nazýváme okamžitou výměnou zpráv **(instant messaging)**. Ta je vhodná zejména pro komunikaci a spolupráci v reálném čase.

Kvalitní virtuální spolupráce by nebyla možná ani bez nástrojů čtvrté až šesté skupiny – skupinových e-mailů, stanic elektronické pošty **(message boards)** a okamžitého tisku. Sedmou skupinu pak nazýváme integrovaná řešení. Jedná se o jakési virtuální světy, které zahrnují kombinaci výše uvedených komunikačních nástrojů. Týmová spolupráce je v současném moderním světě podnikání nutností, virtuální spolupráce bude nutností do budoucna.
Zdroj: Intranetjournal - implementace a využívání podnikových portálů, správy znalostí apod.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Intranetjournal