Revoluční papír je silnější než ocel

Budoucnost je pro nový produkt Buckypaper a další deriváty ultratenkých vláken, známých jako uhlíkové nanotrubice, slibná a visí ve vzduchu již několik let.

Buckypaper je desetkrát lehčí, ale potenciálně 500x silnější než ocel. Na rozdíl od konvenčních kompozitních materiálů vede elektřinu jako měď a odvádí teplo jako ocel nebo mosaz. Je vyroben z uhlíkových molekul, které jsou 50 000x tenčí než lidský vlas. Díky svým unikátním vlastnostem je viděn jako zázračný nový materiál pro letecký a automobilový průmysl, silnější počítače, vylepšené televizní obrazovky a celou řadu dalších produktů.

 

V současné době může být vyroben pouze ve zlomku svého potenciálu, v malém množství a za velmi vysokou cenu. Floridští vědci ale pracují na výrobní technologii, která může brzy konkurovat s nejlepšími současně dostupnými kompozitními materiály. Karbonové nanotrubice se v současné době využívají na zpevnění tenisových raket a kol. Buckypaper se však zatím vyrábí pouze v jedné laboratoři. Florida je ale v ranném stádiu přípravy firmy, která bude vyrábět tento materiál komerčně.


-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com