Řasy jako výtečný zdroj obnovitelné energie

Řasy jsou podle Glena Kertze, prezidenta a ředitele americké společnosti Valcent Product, definitivním zdrojem obnovitelné energie. Kertz, který má asi 20 patentů, je nadšený potenciálem řas jako energetického zdroje a také možného způsobu řešení globálních změn klimatu.

Řasy patří mezi nejrychleji rostoucí rostliny na světě a asi 50 % jejich váhy tvoří olej. Ten může být využit pro výrobu bionafty. Existuje zatím 65 000 druhů řas a další stovky tisíc budou teprve objeveny.

Ve Valcent Product pěstují řasy na vertikálních systémech v dlouhých řadách pohyblivých plastických pytlů. Tento jím patentovaný systém se nazývá Vertigro. Dokáže ročně vyprodukovat na každý akr asi 100 000 galonů oleje v porovnání s 30 galony na akr kukuřice a 50 galony z akru sojových bobů.

Další běžné komerční využití řas v současné době je ve formě zdraví prospěšného nápoje, který se obvykle prodává pod názvem „Spirulina“. Americká vláda má po více než desetileté odmlce opět zájem o řasy a podporuje tyto projekty. Podle odborníků je ale jejich masové využití jako biopaliv v dohledu 5 až 10 let.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com