Průmyslová revoluce v roce 2017: Co se změnilo a co ne

Průmysl 4.0 (nazývaný též čtvrtá průmyslová revoluce) přinesl v roce 2017 minimálně pět zásadních změn do fungování průmyslové výroby, trhu práce, podnikání a potažmo celé lidské společnosti. Další důležité změny však v důsledku digitalizace a s ní souvisejícího vývoje zatím neproběhly.

Ilustrační snímek

V zajímavém článku na serveru Světového ekonomického fóra (WEF) se na toto téma zaměřili zástupci Světového ekonomického fóra v Ženevě Nicholas Davis a Anne Marie Engtoft Larsenová. Čtvrtá průmyslová revoluce podle nich změnila naše životy především v následujících ohledech.

1. Etika technologií

V roce 2017 začaly po celém světě vznikat organizace, jejichž úkolem je řešit etické otázky vlivu moderních technologií na lidi a společnost jako takovou. Samotné Světové ekonomické fórum založilo za tímto účelem středisko Center for the Fourth Industrial Revolution v americkém San Franciscu. Podobné středisko má například i Google nebo přední světové univerzity.

2. Krytpoměny a blockchain

V roce 2017 začali do bitcoinu a dalších kryptoměn investovat lidé po celém světě. Hodnota bitcoinu vzrostla o neuvěřitelných 2000 %. Kryptoměny fungují díky technologii nazývané blockchain, jejíž rozvoj nelze přehlédnout. Jedná se o neustále rostoucí veřejnou databázi, v níž se anonymně zaznamenávají veškeré transakce s kryptoměnou. Proto se blockchainu také říká „účetní kniha“. V zásadě však lze tuto technologii využít pro uchovávání veřejných záznamů o čemkoli, což má velmi slibnou budoucnost.

3. Přesun směrem na východ

Zatímco v 50. letech minulého století začínal rozvoj umělé inteligence na Západě, dnes se přesouvá na Východ. Světovým lídrem je nyní Čína, Spojené státy naopak investice do umělé inteligence omezují. Velmi silná je v tomto ohledu například oblast medicíny a farmacie, do níž Čína investuje mnohonásobně více než západní země.

4. Odpor vůči sdílené ekonomice

Sdílené modely vstoupily do tradičních odvětví, jako je doprava nebo ubytování. V roce 2017 nicméně mnohé z nich narazily na odpor po celém světě. Uber či AirBnb vyvolávají znepokojení z hlediska platů, daní, cen apod.

5. Kybernetická bezpečnost

Rok 2017 přinesl velké kybernetické útoky, které ukázaly, že geopolitické konflikty se už neodehrávají jen na bitevních polích, ale i v digitálním světě. Dnes již nejde jen o úniky osobních dat, ale i o ohrožení energetických a zdravotnických systémů s přímým dopadem na životy lidí. Samostatnou kapitolou je podezření o vlivu Ruska na zásadní politické volby probíhající v západním světě.

Další žádoucí celospolečenské změny zatím v souvislosti s 4. průmyslovou revolucí neproběhly. Jedná se především o:

  • srovnání rozdílů v odměňování mužů a žen,
  • systematické využití moderních technologií k podpoře udržitelného rozvoje v méně ekonomicky rozvinutých zemích,
  • reformy světových vlád směrem k modelům agilnějších, inkluzivnějších a více lidsky zaměřených procesů řízení,
  • postup ve věci zavedení univerzálního základního příjmu,
  • celosvětový růst nezaměstnanosti vyvolaný nástupem nových technologií.

-kk-

Zdroj: World Economic Forum - Světové ekonomické fórum
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Economic Forum