Proč si zamilovat home office (1/2)

Někteří lidé rádi pracují z domova a nedokážou si představit nic lepšího než den strávený s laptopem a pyžamu. Jiným naopak chybí pevná struktura a setkání s kolegy v kanceláři. Home office považují spíše za trest (někdy ale není na výběr). Existuje spoustu rad, jak zůstat produktivní, my vám ale nabídneme pár důvodů, kvůli kterým si práci z domu zamilujete. Možná se nakonec do kanceláře ani nebudete chtít vrátit.

Ilustrační snímek

Péče o tělo

Práce z domova vám pomůže snadno zapomenout na základní potřeby vašeho těla. Ve vaší kanceláři jste pravděpodobně měli ergonomickou židli nebo nastavitelný pracovní stůl. Pokud však nebudete pravidelně pracovat z domova, může se váš pracovní prostor skládat i z kuchyňského stolu a obyčejné židle.

Nemusíte investovat do celé domácí kanceláře, ale věnujte pozornost tomu, jak se vaše tělo cítí, když pracujete. Jednou z výhod práce z domova je to, že můžete často měnit pozice. Ať už budete sedět na židli, stát u kuchyňského pultu, sedět na pohovce pozic nebo na podložce u konferenčního stolku. Testování různých pozic vám pomůže rychleji najít fyzické pohodlí.

Další věc, které je třeba věnovat pozornost, je pohyb. Při práci v kanceláři pravděpodobně během dne chodíte a stejně tak se musíte do kanceláře i dopravit. Na home office se váš pohyb často omezuje jen na pár kroků mezi místnostmi. Flexibilita práce z domu však znamená, že se můžete do značné míry pohybovat, když chcete. Zkuste si nastavit časovač pro jógu či trénink nebo na konci každého dne zajděte na procházku.

Úspora času

Jak dlouho v průměru strávíte dojížděním do práce? Půl hodiny? Hodinu? To je dost času, který se za týden nasčítá a máte je nyní k dobru. Naplánujte si tento čas ve svém kalendáři a zužitkujte jej efektivně. Je to čas zdarma. Čas navíc, kterého není nikdy dost.

Uvolnění smyslů

Většina pracovišť nabízí formální prostředí, které se netrefí každému do vkusu. Okolní hluk, nepříjemné osvětlení nebo zima z klimatizace nepřispívají pocitu pohody při práci.

Pracovní prostory byly tradičně navrženy na základě přesvědčení, že k maximalizaci produktivity je třeba minimalizovat rozptylování, což vede k nevýrazným a někdy i fádním prostorům. Výzkumy však ukazují, že lidé pracující v těchto „sterilních“ prostorech jsou až o 15 % méně výkonní než zaměstnanci pracující v prostorech obohacených o umění, rostliny a jiné podněty. Pokud navíc pracovníci mají kontrolu nad umístěním svého pracovního místa, jsou dokonce až o 32 % produktivnější!

Při práci z domova těžíte z výhod vlastního prostoru na míru svým potřebám. Vytváříte si vlastní smyslovou krajinu, která vám vyhovuje, a jste produktivnější.

Denní světlo

Jeden špatně navržený aspekt mnoha tradičních kanceláří spočívá v tom, že v pracovních prostorech je málo denního světla. Pro mnoho pracovníků přichází jediné světlo během dne z matných zářivek nad hlavou. Výzkumy však ukazují, že pracovníci, kteří jsou více vystaveni dennímu světlu, spí lépe (až o 46 minut více za noc), jsou méně stresovaní a během dne jsou aktivnější. Světlo reguluje klíčové hormony a neurotransmitery, což ovlivňuje vše od naší bdělosti po úroveň stresu a naše nálady. Ve vaší domácnosti máte větší kontrolu nad tím, kde se rozhodnete pracovat, takže pokud je to možné, zvolte místo u okna.

V pokračování našeho článku vám nabídneme další čtyři důvody s tipy, díky kterým vás práce z domu bude bavit.

 

-bb-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com

Články v sérii

Aktuální

Proč si zamilovat home office (1/2)

Aktuální

Proč si zamilovat home office (2/2)