Přelomové vynálezy: Mají lepší šanci týmy vynálezců, nebo vynálezci jednotlivci? (1/2)

Řekli byste, že průlomových inovací dosáhnou častěji týmy, nebo jednotlivci? Je to tak, že týmy obvykle skutečně překonávají jednotlivce – ale ne vždy.

Ilustrační snímek

Výzkum uvedený v článku Harvard Business Review odhaluje, že zásadním faktorem je struktura vynálezu, tedy zda může být tento rozdělen na řadu samostatných komponentů. Pokud vynález může být rozdělen do vícero modulů, bude při jeho vymýšlení s největší pravděpodobností dosahovat lepších výsledků tým vynálezců, než jak si povede samostatný vynálezce.

Patenty a průmyslové vzory

Bylo prověřeno více než milion a půl užitných patentů (jde o funkční inovace – inovace produktů, procesů nebo strojů) a téměř 200 000 patentů průmyslových vzorů (inovace v oblasti formy – svébytná vizuální podoba daného produktu), které byly v uplynulých desetiletích zaregistrovány v USA.

Přelomové vynálezy byly definovány jako vynálezy s největším počtem citací v dané třídě produktů, protože úspěch vynálezu je často měřen podle toho, jak často je daný vynález citován v následujících patentech.

V patentech na design (průmyslových vzorech) jednotliví vynálezci nezaostávají

Technický patent má větší šanci být přelomovým, když byl vynalézán týmem vynálezců. Na druhou stranu tato výhoda práce v týmu zcela zmizí u přelomových průmyslových vzorů, kde jde spíše o design. V takovém případě je totiž stejně pravděpodobné, že je vymyslí samostatní vynálezci. Proč je tomu tak?

Ikonické vzory, jako je specificky tvarovaná láhev Coca-Coly nebo iPhone, jsou totiž holistické. Vnímáme je jako celek, ne jako jednotlivé komponenty (např. část láhve, která se otevírá). Všechny prvky jsou vzájemně velmi provázané a my nemůžeme dost dobře snadno popsat přínos každé z částí daného designu k celkovému výsledku.

-jk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review

Články v sérii

Aktuální

Přelomové vynálezy: Mají lepší šanci týmy vynálezců, nebo vynálezci jednotlivci? (1/2)

Aktuální

Přelomové vynálezy: Mají lepší šanci týmy vynálezců, nebo vynálezci jednotlivci? (2/2)