Odpadní teplo a jeho recyklace

Domácnosti v rozvojových zemích spotřebovávají až 25 % vyprodukované energie a můžeme jim „poděkovat“ za 19 % plynů způsobujících skleníkový efekt. Toto číslo má do roku 2020 vyšplhat na 21 %, pokud bude lidstvo tímto způsobem pokračovat. Nárůst ale bude záviset na rychlosti adaptace stejného konzumačního stylu rozvojových zemí.

V současnosti je největším konzumentem energie v oblasti domácností USA. Do roku 2020 by je měla předběhnout Čína, která v současné době emituje 18 % polutantů. Největšími “žrouty” energie v domácnostech jsou vyhřívací a chladící systémy s 60 %. Domácí spotřebiče představují po autech nejrychleji rostoucí spotřebitele energie na světě.

Do roku 2015 se zvýší spotřeba domácností o téměř 15 %. Nároky lidského pohodlí na energetický sektor a následky pro životní prostředí jsou obrovské. Nemuselo by to ale být tak zlé, kdyby se energie využívala efektivně.

Elektrárny, které doručují energii do domácností totiž vyplýtvají obrovské množství energie. V USA jsou to například dvě třetiny vyprodukované energie, což je dostatek energie pro celou japonskou ekonomiku.

Vlády na celém světě se snaží využívat toto odpadní teplo. Jednou z cest je stavět kombinované recyklační stanice, které užívají “odpadní” teplo a dále jej využívají. Ve výsledku se může zvýšit efektivita na 95 % oproti standardním 38 %. Jednou z nevýhod recyklační stanice je samotná potřeba budovat další objekt, kterou ale vyvažuje vidina čisté energie. Další možnost je mít takovou mikrostanici doma - nejsou větší než myčka nádobí.

V dnešní době má například 95 % novostaveb ve Švédsku tepelná čerpadla, která recyklují odpadní teplo pro vytápění, ohřev vody a chladící systémy.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com