Nezvládnete zavést umělou inteligenci? Můžete zkrachovat

V to, že zavedení umělé inteligence (AI) přinese do byznysu výhody, věří 98 % ředitelů firem. AI má potenciál firmám pomoci, ale zároveň její nepodařené zavedení může ohrozit reputaci i provoz. Upozorňují na to odborníci společnosti Stanton Chase, která se zabývá vyhledáváním vrcholových manažerů (Executive Search) a firemním poradenstvím.

Ilustrační snímek

Pozitivní, měřitelné přínosy umělé inteligence potvrzují zkušenosti firem i organizací. Jak vyplývá z průzkumu společnosti IBM, přes polovina organizací (54%) zavedením AI ušetřila a zvýšila efektivitu v oblasti informačních technologií, v obchodních operacích nebo v síťových procesech. Necelá polovina (48 %) si chválí přínosy AI ve vztazích se zákazníky.

„Poptávka pro odbornících s dobrou znalostí AI prudce roste. Z jedné strany je loví softwarové firmy, které chtějí držet krok. Například firmy v oblasti kybernetické bezpečnosti integrují AI do svých produktů a zapojují ji do detekce hrozeb,“ tvrdí Dillon Werry, Associate Partner pražské kanceláře Stanton Chase.

Výhody zavádění umělé inteligence jsou skutečné. „Skutečná jsou však i rizika,“ tvrdí Jozef Papp, Managing Partner pražské kanceláře Stanton Chase. „A ne vždy jsou tato rizika spojená s implementací AI. Nejrizikovější se zdá rozhodnutí, zda a v jaké míře AI zavést.“ To potvrzuje i výzkum společnosti Accenture, podle něhož až tři čtvrtiny všech organizací jsou ohroženy, pokud selžou ve škálování AI, tedy v míře a způsobu, jak a kde ji budou využívat.

O rychlém zavádění AI v byznyse hovoří další čísla: 71 % vrcholových manažerů očekává od AI získání konkurenční výhody, 62 % jich je znepokojeno tempem zavádění AI v jejich vlastní organizaci, 59 % členů rad považuje AI za vysoké bezpečnostní riziko; zároveň se odhaduje, že AI má potenciál zvýšit zisky korporací celosvětově o 4,4 bilionu USD ročně. Do roku 2022 bylo též ve světě přijato na 37 důležitých zákonů o AI.

To potvrzuje i Dillon Werry: „Snaha o využití umělé inteligence je naprosto globální. Odborníky na AI hledají prakticky všichni, nejvíce je poptávají konzultační firmy, na něž se zase obracejí klienti, kteří potřebují AI zavést.“

„Zavedení AI je prakticky nevyhnutelné, v současnosti radíme řadě firem, jak celým procesem dobře proplout,“ dodává Jozef Papp. Co doporučují headhunteři při tvorbě AI týmů? Podívejte se:

Vhodné vedení. Prvním předpokladem úspěchu je získat ke spolupráci celé vedení firmy, tedy mít v něm lidi adaptabilní, agilní a připravené na budoucnost. „Momentálně v několika firmách provádíme personální audit, zda je jejich vedení vůbec vhodně kalibrováno na nástup AI,“ vysvětluje Jozef Papp.

Plán implementace. V dalším kroku musí vedení firmy připravit plán implementace. „Jako ředitel firmy prozkoumejte terén diskuzí na téma, jak může vaše organizace z AI profitovat. Nečekejte, že ostatní nachytáte na švestkách, většina z nich už bude mít o AI slušné povědomí.“ To prokazují i čísla, sedm z deseti (71 %) členů nejvyššího vedení firem (C-Suite) považuje zavedení AI za prioritu kvůli udržení konkurenceschopnosti a dvě třetiny (62 %) jsou znepokojeny pomalým tempem jejího zavádění. Žádný z oborů nezůstává pozadu, pokud pracujete například v zemědělství, můžete poukázat na to, že precizní hospodaření pomohlo konkurenci zvednout výnosy o 15 % a snížit použití vody a hnojiv o 20 %.

Komunikace a spolupráce. Staré semitské pořekadlo tvrdí, že na spolupráci se nejvíce vydělává. Stejně tak přistupujte k zavádění AI: s drobnou pomocí svých kolegů AI zavedete rychle, bez ní vůbec. A prvním krokem, jak ostatní kolegy zapojit, je dát jim podíl na rozhodování. Zapojte finance, marketing, IT, prodej, i lidské zdroje. Vybídněte je, aby navrhovali, komentovali, kritizovali. Tak vytěžíte z týmu i z AI maximum. A vytvořte si pravidelný komunikační proces, ať již to je týdenní porada o AI, nebo robustní systém projektového řízení.

Dodržování pravidel. Ještě před dvěma lety, když byl veřejnosti otevřen přístup do ChatGPT, byla generativní AI tak trochu Divokým západem. Ovšem jen do konce roku 2022 bylo přijato kolem čtyř desítek zákonů regulujících umělou inteligenci. V EU postupně vstupuje v platnost Artificial Intelligence Act, který do dvou let bude regulovat AI prostředí v celé unii. Proto by ve vašem AI týmu neměl chybět právní expert a též expert na etiku, která je v případě AI mimořádně důležitá.

Přineste AI do správní rady. Doslova. Víme, že pouze ve 25 % firem je AI v agendě správní rady. Pokud se vám podaří dostat ji na stůl, máte náskok před třemi čtvrtinami konkurentů. Nepodceňujte ani komunikaci se správní radou: vždyť 14 % předsedů netuší, zda jejich organizace AI využívá a dvě pětiny (38 %) nerozumí jejím výhodám a rizikům. Seznamte správní radu se svým plánem, vysvětlete jim výhody, mluvte o rizicích a jak si s nimi poradíte. Nezapomeňte, že 59 % členů správních rad považuje AI za bezpečnostní riziko. Musíte jim vysvětlit, jak ho zvládnete.

 

Stanton Chase

Stanton Chase je přední celosvětová firma specializovaná na vyhledávání vedoucích pracovníků (Executive Search). Byla založena v roce 1990 a v současnosti má 75 kanceláří ve 45 zemích všech kontinentů. Pražská kancelář Stanton Chase byla založena v roce 2009 a za dobu své existence poskytla služby přes 300 klientům při vyhledávání špičkových specialistů a řídících pracovníků primárně v oblastech informačních technologií a služeb, financí, průmyslu, spotřebitelských produktů, logistiky a farmacie.