Nedostatek zaměstnanců v USA?

Schopnost Spojených států amerických přilákat cizince bude hrát důležitou roli při překonávání krátkodobých i dlouhodobých nedostatků pracovních sil v určitých odvětvích. K těmto závěrům dospěla studie sdružení **Compete America** usilující o kompetitivní pracovní sílu na území USA. V této souvislosti požaduje také rozšíření kontroverzního programu víz H-1B pro zaměstnance se speciálními dovednostmi.

Objem vysoce vzdělané pracovní síly v USA se snižuje. Zároveň je přitom třeba konkurovat firmám ze zemí, jejichž řady kvalifikovaných pracovních sil rychle narůstají. Údaje **National Science Foundation** uvádějí, že v roce 1975 obsadily Spojené státy třetí místo v počtu obyvatel od 18 do 24 let s vědeckým a inženýrským vzděláním. Dnes jsou na sedmnácté příčce.

Víza H-1B jsou předmětem složité debaty již několik let. Umožňují zaměstnancům se speciálními dovednostmi přijet do USA na šest let. Většina z nich byla v minulosti udělena zaměstnancům technologických firem. Příjem nových pracovních víz H-1B pro rok 2005 začal 1. října. Ten samý den byl ještě zaplněn maximální počet 65 000. Sdružení **Compete America** usiluje o osvobození studentů z amerických univerzit od tohoto víza. Odpůrci z řad zastánců technických zaměstnanců však namítají, že zaměstnavatelé tato víza spíše zneužívají ke snižování mezd Američanů.

-kk-
Zdroj: Cnet.com - informace o nových technologiích, e-businessu, komunikaci
Zobrazit přehled článků ze zdroje Cnet.com