Měl by mít e-zákazník právo promluvit?

Společnosti, které nabízejí své výrobky či služby po internetu se v současné době snaží upoutat pozornost zákazníků zejména designem a obsahem svých webových stránek. Obsah internetových stránek a možnosti, které návštěvníkům nabízejí jsou mnohdy rozhodující. Ve světě e-komerce tak vyvstává otázka, co konkrétně by měly webové stránky internetových prodejců obsahovat. Jedním z diskutovaných témat je například zveřejňování zákaznických názorů na prodávané výrobky či služby, které nemusí být vždy pozitivní.

Analytici se domnívají, že negativní ohlasy zákazníků mohou internetovým firmám velmi uškodit. Názory zákazníků jsou však vždy podstatným měřítkem pro samotné firmy, mohou být tudíž i velmi produktivními. Některé firmy proto názory svých zákazníků pokládají ze stěžejní součásti svých webových stránek. Příkladem může být například společnost Amazon.com, která na internetu po dlouhá léta úspěšně prodává knihy.

Internetoví prodejci proto nyní tíhnou spíše k poskytování prostoru pro zákaznické ohlasy. Dobrou možností se v tomto smyslu jeví umisťování odkazů na recenze svých produktů na jiných serverech či poskytování různých škál pro zákaznické hlasování. Zákazník pak může podle vlastního uvážení dát jistému produktu například 0-5 bodů, což se zdá být méně nebezpečné než to, aby se zákazník o produktu rozepisoval vlastními slovy. Nějaký prostor k vyjádření by však měl zákazník mít vždy, stejně tak jak je tomu v „kamenných“ obchodech.

**Datum vydání:** XI/2002
Zdroj: E-commerce Times - Magazín o e-komerci
Zobrazit přehled článků ze zdroje E-commerce Times