„Lazy girl job“ jako nový trend mezi mladými zaměstnanci: Vysvětlíme, co to je

Internetem se začíná šířit nový termín. V angličtině zní „lazy girl job“ a do češtiny bychom ho mohli přeložit jako „práce pro líné holky“. Jedná se sice o jeden z mnoha nových trendů a „buzz words“, které bychom mohli ignorovat jako jeden z dalších výstřelků generace Z. Odezva, kterou ale tento termín vyvolal, ukazuje, že se s jeho filozofií ztotožňuje nezanedbatelná řada lidí a že se možná strefil do smýšlení mnoha mladých pracovníků. Co je „lazy girl job“?

Ilustrační snímek

Kde se tento termín vzal?

Podle serveru britského veřejnoprávního média BBC se termín poprvé objevil nedávno, v roce 2023, a jeho autorem je Gabrielle Judge, známá též jako „antiworkgirlboss“ na Instagramu. Termín odkazuje na jednoduchou, nenáročnou kancelářskou práci, kterou vykonávají většinou dívky a mladé ženy. V této práci se tyto zaměstnankyně zpravidla nepředřou. Naopak, práce je velmi jednoduchá, většinou se s ní pojí naprosto minimální zodpovědnost, a její vykonavatelky se nijak netají tím, že práci dělají jenom pro peníze a nikoliv kvůli nějakému hlubšímu smyslu nebo kariérnímu postupu. Pracovnice vykonávající takovou práci dělají jenom naprosto nutné minimum, většinu času prolelkují, prací si nijak nelámají hlavu a jsou tak schopny teoreticky dosáhnout lepšího vyvážení osobního a pracovního života.

Co o mladé generaci tento trend vypovídá?

Zaprvé je důležité zmínit, že ne každý zástupce mladé generace pracujících se s tímto trendem ztotožňuje. To, že ale tento termín nabral „na obrátkách“, ukazuje, že mladá generace má dost možná už trochu po krk „hustle culture“- tedy kultury workoholismu a neustálého vzdělávání se a posouvání se. „Líné holky“ jsou tak další formou protestu proti hyper-ambiciózní pracovní kultuře a snaze klást na pracovníky čím dál větší nároky. Tento anti-systémový přístup se tak řadí po bok jinému trendu, a sice tzv. „tiché výpovědi.“

Co na to společnost?

Pro někoho jsou „líné holky“ jenom chytlavý termín pro nezodpovědné, líné lidi, kteří ještě nedospěli. Pro jiné se jedná o varovný signál, že mladá generace má úplně jiný přístup a jiné hodnoty, než ta starší. Pro někoho se dokonce jedná o logickou a správnou reakci na přehnaně workoholickou kulturu práce. A jiní zase tvrdí, že „líné holky“ brzy zmizí, protože je nahradí umělá inteligence.

Jenom čas ukáže, jestli tento termín zapadne, nebo jestli se jedná o nosné hnutí, které má své opodstatnění.

 

-mm-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC