Explaining the new trend among young employees: a "lazy girl job“

„Lazy girl job“ jako nový trend mezi mladými zaměstnanci: Vysvětlíme, co to je

A new term has started to spread through the internet, namely "lazy girl job". This is one of many new trends and buzz words that could be ignored as just one more fad of Generation Z. But the resonance the term has generated suggests a significant number of people identify with its philosophy and it may well have struck a chord with the mindset of many young workers. So what exactly is a "lazy girl job"?

Where did the term come from?

According to the BBC, the term first appeared as recently as 2023 and was coined by Gabrielle Judge, otherwise known on Instagram as "antiworkgirlboss". It refers to the simple, undemanding office work mostly done by girls and young women. The young female employees in question are definitely not overly ambitious when performing their work. Their jobs are very simple, usually involve very little responsibility, and the women who do them make no secret of the fact they are interested only in the money, not any deeper meaning or career advancement. Women in these jobs do only the bare minimum necessary, spend most of their time idling, without any worries about the job itself, and are thus theoretically able to achieve a better work-life balance.

What does this trend say about the young generation?

First it is important to note that not everyone in the younger generation of workers identifies with this trend. But the fact the term has gained momentum shows the younger generation is perhaps a little fed up with "hustle culture", namely workaholism and constant learning and moving on. "Lazy girls" are thus another form of protest against a hyper-ambitious work culture and ever greater demands being put on workers. This anti-systemic approach thus sits alongside another trend, so-called "quiet quitting".

What does society have to say?

Some people consider "lazy girls" just a catchy term for irresponsible, workshy people who have not yet matured. For others, it is a warning sign that the younger generation has a completely different attitude and different values from the older one. Then there are those who see it as a logical and valid response to an overly workaholic work culture. Still others suggest "lazy girls" will soon disappear, being replaced by artificial intelligence.

Only time will tell if this term will disappear, or if it is a nascent movement that has its merits.

 

-mm-

    „Lazy girl job“ jako nový trend mezi mladými zaměstnanci: Vysvětlíme, co to je

    Internetem se začíná šířit nový termín. V angličtině zní „lazy girl job“ a do češtiny bychom ho mohli přeložit jako „práce pro líné holky“. Jedná se sice o jeden z mnoha nových trendů a „buzz words“, které bychom mohli ignorovat jako jeden z dalších výstřelků generace Z. Odezva, kterou ale tento termín vyvolal, ukazuje, že se s jeho filozofií ztotožňuje nezanedbatelná řada lidí a že se možná strefil do smýšlení mnoha mladých pracovníků. Co je „lazy girl job“?

    Kde se tento termín vzal?

    Podle serveru britského veřejnoprávního média BBC se termín poprvé objevil nedávno, v roce 2023, a jeho autorem je Gabrielle Judge, známá též jako „antiworkgirlboss“ na Instagramu. Termín odkazuje na jednoduchou, nenáročnou kancelářskou práci, kterou vykonávají většinou dívky a mladé ženy. V této práci se tyto zaměstnankyně zpravidla nepředřou. Naopak, práce je velmi jednoduchá, většinou se s ní pojí naprosto minimální zodpovědnost, a její vykonavatelky se nijak netají tím, že práci dělají jenom pro peníze a nikoliv kvůli nějakému hlubšímu smyslu nebo kariérnímu postupu. Pracovnice vykonávající takovou práci dělají jenom naprosto nutné minimum, většinu času prolelkují, prací si nijak nelámají hlavu a jsou tak schopny teoreticky dosáhnout lepšího vyvážení osobního a pracovního života.

    Co o mladé generaci tento trend vypovídá?

    Zaprvé je důležité zmínit, že ne každý zástupce mladé generace pracujících se s tímto trendem ztotožňuje. To, že ale tento termín nabral „na obrátkách“, ukazuje, že mladá generace má dost možná už trochu po krk „hustle culture“- tedy kultury workoholismu a neustálého vzdělávání se a posouvání se. „Líné holky“ jsou tak další formou protestu proti hyper-ambiciózní pracovní kultuře a snaze klást na pracovníky čím dál větší nároky. Tento anti-systémový přístup se tak řadí po bok jinému trendu, a sice tzv. „tiché výpovědi.“

    Co na to společnost?

    Pro někoho jsou „líné holky“ jenom chytlavý termín pro nezodpovědné, líné lidi, kteří ještě nedospěli. Pro jiné se jedná o varovný signál, že mladá generace má úplně jiný přístup a jiné hodnoty, než ta starší. Pro někoho se dokonce jedná o logickou a správnou reakci na přehnaně workoholickou kulturu práce. A jiní zase tvrdí, že „líné holky“ brzy zmizí, protože je nahradí umělá inteligence.

    Jenom čas ukáže, jestli tento termín zapadne, nebo jestli se jedná o nosné hnutí, které má své opodstatnění.

     

    -mm-

    Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
    Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC
    Štítky: Sociální sítě