Komu svěřit hosting vašeho webu?

Chystáte založení vlastního webu? V tom případě budete muset najít vhodný způsob webhostingu, kterému své stránky svěříte. Abyste předešli zbytečným problémům, je třeba řídit se několika základními kritérii.

Společností, které v ČR poskytují možnost hostingu vašich internetových stránek, je v současnosti přes padesát. Typy hostingů se dají rozdělit do dvou základních skupin - jednou z nich jsou volné hostingy, u kterých máte určitý webový prostor poskytnut zdarma s protislužbou toho, že se na vašich stránkách bude zobrazovat reklama. Adresy na volném hostingu nebývají jednoslovné, nýbrž jsou ve tvaru např. http://www.vas_nazev.hostitel.cz, a podobně.
Jestliže si pořizujete placený hosting, předpokládá se, že máte již zakoupenu svou doménu nebo si ji s pořízením hostingu koupíte. U každé firmy se ceny jednotlivých domén liší podle toho, jakého jsou řádu (.com, .net, .cz, .info...). Služby webhostingu a registrace domény na sebe nemusí být vázány, takže není problém si doménu pořídit u jedné firmy a hosting této domény umístit k firmě jiné.

Pro správnou volbu placené hostingové služby si musíte rozmyslet, jakého charakteru bude váš web a jaké technické parametry bude vyžadovat. Každá společnost provozující webhosting by na svých informačních stránkách měla mít uvedeno, kolik má serverů, na jakém operačním systému vše funguje a jakou konektivitu má pro download a upload. Jestliže správně propočítáte předpokládanou návštěvnost vašich stránek, výběr mezi technickými parametry pro vás nebude představovat žádný problém. Minimální doporučovaná hodnota frekvence serveru je 300 MHz a konektivita nejméně 10 Mbits. Záleží však na počtu internetových stránek, které server hostuje. Většinou není důležité, zda daná společnost provozuje své služby na operačním systému Linux či Windows Server, běžný uživatel to takřka nezaznamená. Verze systému však nesmí být zastaralá a musí vyhovovat současným požadavkům.
Co musíte bezpodmínečně znát, je velikost diskového prostoru, který budete pro stránky potřebovat. Mnoho lidí zde uvažuje bohužel příliš "megalomansky". Pro projekt, na kterém budete mít pouze informace o firmě, pár fotografií a nějaký kontakt, vám bude bohatě stačit okolo 20 MB. Je tedy zbytečné si pro takové účely pořizovat službu s 500 MB na disku a platit tak mnohem více.

Dalším velmi důležitým parametrem je možnost použití databází a skriptů. Není samozřejmostí, že hosting podporuje databáze a jazyky PHP, CGI či ASP. Jestliže se chystáte publikovat své stránky například v jazyku PHP, musíte si pořídit takovou hostingovou službu, která bude tento skript podporovat.
Jazyk PHP bývá v drtivé většině případů podporován na linuxových serverech, naopak ASP se týká hlavně Windows serverů. Možnost používání jazyka CGI je velmi omezená a většinou musí být povolen samotným administrátorem celého hostingu, což si žádá speciální poplatek.
Z databází je nejpoužívanější a nejfrekventovanější pravděpodobně MySQL. Další hojně používané jsou pak MS Access, PostgreSQL nebo MS SQL. U databází si musíte rozmyslet, kolik jich celkem budete potřebovat. Někdy stačí pouze jedna, jindy jich je potřeba více. Je důležité podívat se, zda jsou všechny databáze v ceně vašeho hostingového tarifu, nebo si za každou z nich zaplatíte speciální měsíční příplatek. Důležitou informací je i to, zda se obsah databáze ukládá na vámi zakoupený diskový prostor, nebo samostatně.

Co se týče e-mailových schránek, měli byste se zajímat hlavně o to, kolik jich můžete maximálně mít (samozřejmě pokud je hostingová služba vůbec podporuje). U nejlevnějších tarifů se počet schránek pohybuje kolem deseti, u dražších jich můžete mít více. Nabídka je vždy velice individuální. Některé společnosti můžou k tarifu nabízet dokonce i neomezený počet e-mailových schránek.

-ds-

Zdroj: Lupa - server o českém internetu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lupa