Dobří lídři jsou mistři protichůdných kompetencí

Personálně-poradenské společnosti Russell Reynolds Associates, jejíž doménou je executive search, a Hogan Assessments, jejíž doménou je psychometrické testování, společně provedly analýzu psychometrických dat od více než 5 milionů lídrů. Cílem této analýzy je vědecky podložená identifikace vlastností manažerů s vysokým potenciálem postupu do nejvyšších řídicích funkcí a nejvyšší pravděpodobností, že v těchto rolích uspějí.

Ilustrační snímek

Výsledky této analýzy byly zveřejněny na letošním Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Ukázalo se, že úspěšní lídři jsou „mistři protichůdných kompetencí“ především v následujících čtyřech oblastech.

1. Disrupce a pragmatičnost

Firmy potřebují lídry, kteří přijdou s disruptivními inovacemi, zároveň však zůstanou pragmatičtí v otázce priorit a tempa změn v organizaci.

2. Riskování a zdrženlivost

Úspěšní lídři využívají příležitostí a jdou do uváženého rizika, musejí však být dostatečně ostražití, aby ve výsledku nepoškodili své organizace.

3. Hrdinství a zranitelnost

Hrdinští lídři si musejí dávat pozor, aby jejich houževnatost a zanícení nebyly jen iluzí. Aby se mohli neustále zlepšovat a zajistit totéž i firmě, potřebují dostatek informací a rad od ostatních.

4. Burcování a vyšší cíle

Dobří lídři burcují své lidi tím, že jim dodávají energii a inspiraci. Zároveň však musejí vědět, kdy se stáhnout, podpořit úspěch druhých a propojit organizaci s vyššími hodnotami a posláním.

-kk-

Zdroj: World Economic Forum - Světové ekonomické fórum
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Economic Forum