Byznys kolem dětských jmen

Sociologové a odborníci na jména tvrdí, že pozorují narůstající napětí mezi nastávajícími rodiči, kteří se snaží vybrat jméno pro své děti. Jsou ochotni vynakládat nemálo času i prostředků. Mimo internetové stránky, knihy a softwarové programy se obracejí i na konzultanty, kteří pro výběr využívají matematické vzorce.

Informační přetížení

Hlavní důvod pro tento stav je pravděpodobně přehršel informací a i rodiče v „oboru“ přiznávají, že ani pro ně není rozhodnutí snadné. V posledních třech letech bylo vydáno na 80 knih, které se zabývají problematikou pojmenování potomků. Pro srovnání bylo mezi roky 1990 – 1996 vydáno jen 50 titulů. Existuje více než 100 specializovaných internetových stránek, které nabízí databáze nebo online přístup na soukromé konzultanty.

K celkovému šílenství přispívají také vrtochy celebrit. Odborníci tvrdí, že se zásadně změnila jména, která lidé vybírají a více podléhají módním trendům. Ne vše je ale pozitivní. Albert Mehrabian, profesor psychologie na UCLA, ve svém průzkumu zjišťoval, jak lidé reagují na různá jména. Zjistil, že běžnější jména vyvolávají pozitivní reakci, zatímco neobvyklá často přináší negativní.

Jiný kraj jiný mrav

V řadě zemí jména reguluje vláda. Francie schválila v roce 1800 zákon, který zakazoval jména mimo rámec schváleného seznamu. Jeho poslední verze byla zrušena v roce 1993. V Německu vláda stále zakazuje vymyšlená jména a jména, která jasně neurčují pohlaví dítěte. Ve Švédsku a Dánsku je zakázáno dávat dětem jména, která dítě mohou zesměšnit.

Zpátky ke klasice?

Někteří odborníci tvrdí, že současný trend neobvyklých jmen nadále pokvete. To potvrzuje i velký ohlas a popularita tématu na internetu. Jiní, kteří citují stoupající popularitu jmen jako Sophie, Hannah, Violet a Emma, předpovídají návrat ke klasice.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal