Vývoj české ekonomiky v roce 2016

Ilustrační snímek

Česká ekonomika se v roce 2016 vyvíjela pozitivně. Hrubý domácí produkt vzrostl o 2,3 %.

Publikace Českého statistického úřadu s názvem Vývoj ekonomiky České republiky v roce 2016 konstatuje, že hospodářský růst podpořily především rostoucí výdaje domácností na konečnou spotřebu a kladný přebytek bilance zahraničního obchodu.

Hodnota vývozu byla rekordní. Dosáhla 3 312 miliard korun a navyšovala se sedmým rokem v řadě. Tyto výsledky souvisely především s rostoucím exportem motorových vozidel. Tvořil 27,8 % vývozu z České republiky,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Tempo ekonomického růstu se nicméně v porovnání s rokem 2015 zpomalilo.

K ekonomickému růstu přispěl zejména zpracovatelský průmysl, odvětví nemovitostí a díky dobré úrodě také zemědělství. Naopak výkon stavebnictví po celý rok zpomaloval.

 

ČSÚ: Vývoj ekonomiky České republiky v roce 2016

Spotřebitelské ceny v prvních třech čtvrtletích loňského roku rostly jen minimálně (o 0,1 až 0,6 %). Souviselo to především s vývojem cen potravin, které po většinu roku výrazně klesaly. Zdražily až v listopadu a prosinci (o 2,0 %).

Dále rostly ceny nemovitostí. „Nedostatek cenově dostupných bytů a územní nesoulad v nabídce a poptávce se podepsal na tom, že rostly i ceny starších bytových jednotek. Ve 4. čtvrtletí se meziročně zvýšily o 14,5 %,“ uvádí analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Situace na trhu práce se i v roce 2016 zlepšovala. Míra zaměstnanosti dosáhla v posledním čtvrtletí 72,9 %. Zvyšovala se dynamičtěji než v EU. Práci mělo na konci roku rekordních 5,3 miliónu lidí.

Dobrá finanční situace podniků i sílící obtíže při hledání nových pracovníků tlačily na zvyšování mezd. Ty loni vzrostly v průměru o 4,2 %, nejvíce od roku 2008,“ zdůvodňuje Jiří Kamenický, analytik ČSÚ.

Silnějším tempem se navyšoval mzdový medián, který byl ve 4. čtvrtletí 2016 meziročně vyšší o 6,0 %.

Publikace

Souhrnná publikace je k dispozici ke stažení na stránkách Českého statistického úřadu zde. Stáhnout si můžete i jednotlivé části:

Archiv publikací ČSÚ o vývoji české ekonomiky v minulých letech najdete na této stránce.

-kk-

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad

Články v sérii

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2014

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2015

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2016

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2017