Vliv robotů a umělé inteligence na finanční oddělení (2/2)

V předchozím článku jsme si ukázali první příklady toho, jak robotizované procesy mohou lidem pomoci od nudných, otrockých činností. Platí to i pro aktivity ve finančním oddělení.

Ilustrační snímek

Zavedení nástrojů podobných těm zmíněným v předchozím článku pomůže snížit riziko lidské chyby nejen v daňových procesech. Lidé zabývající se daněmi a financemi také dohledávání faktur neshledávají moc zábavným, raději by poskytovali strategické poradenství.

Největším benefitem, který automatizace přináší, tak je to, že uvolňuje ruce lidem. Osvobozuje je od opakující se, nudné práce a umožňuje jim soustředit se na více kreativní a proaktivní činnosti. Software i umělá inteligence, jakož i celá digitální transformace nemá za cíl nahradit lidi stroji. Cílem je změnit to, jak lidé pracují. Cílem je umožnit jim soustředit se na důležitější úkoly, zatímco ty opakující se obstará počítač nebo robot.

Digitální transformace

Pokud jde o transformace v odděleních daní a financí, klíčem je začít s vytvářením automatizovaného centra. Když takové centrum v korporátních financích vznikne, bude sloužit jako základ pro další rozvoj rozhodování založeného na umělé inteligenci.

Abyste zdigitalizovali finance ve své firmě, musíte zabudovat inteligentní systémy do všech svých aktivit. Nevynechejte žádný z aspektů práce vašeho finančního nebo daňového týmu. Roboti mohou pomoci napříč finančními procesy. Tak třeba rozpoznání hlasu a zpracování lidské řeči vašemu týmu pomůže rychleji a snadněji dohledávat informace, říká článek na webu cfo.com.

Data pro nové poznatky

Zavedení umělé inteligence přinese prospěch každému. Čím více dat máte, tím více hodnoty můžete díky umělé inteligenci a např. strojovému učení získat. Používáním umělé inteligence budete moci zlepšit odhad rizik, které byste bez ní neměli šanci spočítat. To celé organizaci umožní činit lepší rozhodnutí.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Vliv robotů a umělé inteligence na finanční oddělení (1/2)

Aktuální

Vliv robotů a umělé inteligence na finanční oddělení (2/2)