Svišti na firemním hřišti

Zaměstnanec pracující doma představuje pro svou firmu značná rizika. Sedí si bez dozoru u svého počítače, připojuje se kamkoli chce a může ohrozit firemní informační systém. Existuje však několik kroků, které může firma podstoupit, aby svůj systém ochránila. Klíčem je ujištění o tom, že veškeré softwarové vybavení počítače takového pracovníka je aktuální. Firmy mohou využívat skripty, jejichž pomocí zjistí, zda je na vzdáleném počítači nainstalován například antivirový program, kritická je však aktualizace databáze, kterou je na takový počítač třeba automaticky nastavit.

Základem spolehlivé ochrany firemního informačního systému zůstává vzdělávání zaměstnanců. Není třeba učit zaměstnance všem technickým detailům, měli by však být seznámeni s možnými riziky. Na druhou stranu se však nevyplácí zaměstnance zahlcovat informacemi. Rozesílání velkého množství e-mailů upozorňujících pokaždé na výskyt nového počítačového viru například zaměstnance brzy přivede k ignoraci.

Zaměstnavatelé by měli využít nově vznikajících produktů pro antivirovou ochranu, které umožňují zaměstnanci připojit se z domova k firemnímu systému jen tehdy, je-li jeho antivirová databáze aktuální. Bezpečnostní konzultant jedné americké společnosti to v článku popsal slovy: „Jestliže chce někdo vstoupit na firemní píseček, musí nejprve dokázat, že nenakazí ostatní děti.“ Na firmě však dále zůstává povinnost kontrolovat, zda si zaměstnanci se vzdáleným přístupem do jejího systému instalují veškeré softwarové záplaty a aktualizace i mimo antivirové programy. Kromě školení doposud neexistuje jiný způsob, jak toho dosáhnout.

-kk-

**Datum vydání:** IV/2004
Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com