Svět práce v roce 2050 (2/2)

V první části článku jsme se dozvěděli, že v následujících desetiletích můžeme očekávat výrazné zeštíhlení tradiční hierarchie řízení firem či dokonce úplný zánik dosavadního systému.

Vlivem rozvoje umělé inteligence zanikne také řada pracovních míst, ale zase vzniknou jiná. Lidé budou mnohem častěji pracovat na volné noze než v tradičním pracovním poměru. Budou také pracovat co možná nejdéle, bez ohledu na důchodový věk.

Dnes se podíváme na další očekávané trendy.

Ilustrační snímek

Odborníci oslovení serverem Buisness Insider očekávají do roku 2050 ještě následující významné změny.

6. Častější změny kariéry

Jelikož zaměstnanci budou od zaměstnavatelů vyžadovat stále více, budou také ochotnější odejít tam, kde jim více nabídnou. Když se změní jejich osobní priority či zájmy, nebudou váhat změnit ani kariéru. Stále poroste tlak na společenskou odpovědnost firem, které budou muset dokázat, že si zaslouží své pracovníky a zákazníky.

7. Sledování zaměstnanců i mimo práci

Technologie umožní zaměstnavatelům sledovat nejen polohu a výkony zaměstnanců, ale i jejich zdravotní stav. Testy, které se dnes provádějí na přítomnost drog, se rozšíří i na jiné oblasti zdraví zaměstnanců. Samozřejmě lze očekávat odpor zaměstnanců. Bude tedy na firmách, jak dokáží své zaměstnance podporovat, nikoli jen kontrolovat.

8. Konec tradičních sídel a kanceláří

Již dnes roste zájem o coworkingové prostory, a to nejen ze strany podnikatelů a živnostníků, ale i korporátů. Firmy se daleko více zaměří na přijímání nejlepších pracovníků nikoli s ohledem na to, zda mohou docházet do konkrétní kanceláře, ale s ohledem na jejich znalosti a dovednosti.

9. Dostupnost autonomních vozidel

Díky autům, která se dokáží řídit sama a zároveň komunikovat s ostatními auty, bude cestování za prací jednodušší, rychlejší a bezpečnější. Ani v roce 2050 však nemůžeme spoléhat na to, že za nás umělá inteligence bude dělat všechno – jak na silnici, tak v práci.

Budoucnost je v tom, že se lidé naučí udržet krok se stroji, nikoli v tom, že přestanou pracovat.

Souhlasíte s těmito odhady? Jak bude práce v roce 2050 vypadat podle vás?

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider

Články v sérii

Aktuální

Svět práce v roce 2050 (1/2)

Aktuální

Svět práce v roce 2050 (2/2)