Průzkum: Zvyšovat mzdy letos plánuje 82 % českých firem

Ilustrační snímek

Udržet si kvalitní pracovníky považuje v roce 2017 za prioritu devět z deseti českých top manažerek a manažerů. Čtyři z pěti šéfů se chystají přidávat.

Důležitost kvalifikované pracovní síly potvrzuje také to, že ji 69 % ředitelů považuje za nejdůležitější faktor pro konkurenceschopnost Česka. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu KPMG Puls ekonomiky.

Do průzkumu se v září 2016 zapojilo celkem 759 vysoce postavených manažerů a manažerek z devíti zemí střední a východní Evropy. Českou republiku zastupovalo 264 respondentů převážně z řad majitelů firem, generálních ředitelů a finančních ředitelů.

Především chybí lidé

Za hlavní překážku pro růst v roce 2017 považují české firmy nedostatek kvalifikované síly. Za problém číslo jedna jej označuje 65 % manažerů, což je o 12 procentních bodů více než loni. Vnímají ho dokonce jako větší výzvu než souboj s konkurencí.

Důraz na klíčovou roli zaměstnanců je výrazný i ve srovnání se sousedními zeměmi. Také polští a slovenští top manažeři se chtějí zaměřit na udržení kvalitních zaměstnanců. Mezi klíčovými aspekty je ale zmiňuje menší podíl respondentů – 81 % na Slovensku a 55 % v Polsku. Tam dokonce nedostatek zaměstnanců ředitelé nezmiňují ani mezi pěti nejproblematičtějšími oblastmi.

Česká republika má aktuálně nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Zjištění naší studie potvrzují, že nábor a podpora kvalifikovaných pracovníků je velké téma nejen pro průmyslové podniky,“ uvedl Radek Halíček, řídící partner KPMG Česká republika.

Nábor a systémové změny

41 % českých firem se v letošním roce se chystá zvýšit počet zaměstnanců, polovina jej neplánuje měnit. V tříletém horizontu už chtějí nabírat téměř dvě třetiny českých šéfů (62 %).

Vedle zvyšování mezd volají ředitelky a ředitelé také po dlouhodobých opatřeních. Jako prioritní oblast zájmu vlády pro příští tři roky by 43 % respondentů rádo vidělo vzdělání, vědu a inovace. Podle čtvrtiny (24 %) by se ministři měli zaměřit na rozvoj infrastruktury. Zajímavý je posun demografie na třetí místo s 9 %.

KPMG Puls ekonomiky 2016