Připravte se na další učení (2/2): Jak na to

V předchozím článku jsme se dozvěděli, co nás blokuje a co brání naší schopnosti se učit. Připravte se lépe na jakoukoli změnu tím, že se zvládnete učit dynamicky, v pohybu, kdykoli to bude potřeba. Bude třeba tomu věnovat nějaký čas a úsilí. Začněte aktivně hledat příležitosti k učení a k osobnímu růstu.

Ilustrační snímek

Následující rady vám pomohou k tomu, abyste se učili kdykoli se vám k tomu naskytne šance.

Chce to trochu reflexe

Nějaký čas věnujte přemýšlení o vašich minulých zkušenostech. Mohlo to být nějaké důležité setkání s klientem nebo jen náhodný rozhovor s vaším kolegou. Reflexe a přemýšlení je způsob, jak ve svých zkušenostech najít nějaký smysl a poučení. Umožňuje nám si toto poučení odnést a později jej aplikovat na nové situace.

Předpokládejme, že jste třeba právě dokončili projekt. Nyní byste se neměli okamžitě vrhnout na další. Místo toho věnujte aspoň pár minut popřemýšlení o tom, co vás během něj překvapilo. Také zauvažujte nad tím, kdy jste cítili frustraci a co naopak zafungovalo dobře. Poté si pro sebe zformulujte své závěry – a nebo je třeba také hned sdílejte se svým týmem.

Rozhlédněte se kolem sebe

Věnujte pozornost svým kolegům a klientům. Snažte se rozpoznat to, co dělají za práci, jaký je jejich přínos. Využijte do maxima to, že zažíváte každý den nějaké interakce s ostatními lidmi. Prozkoumejte, jak ostatní lidé pracují. To nejlepší pak použijte i sami pro sebe, radí nám článek na webu strategy-business.com.

Předpokládejme, že jste si třeba nikdy nemysleli, že by práce vašich kolegů z jiných týmů mohla být pro vás něčím inspirativní. Vždy jste vnímali jejich práci jako něco zcela nesouvisejícího s tou vaší. Nyní byste měli navázat a rozvíjet vztahy s ostatními, abyste věděli, co a jak ostatní dělají. Získáte tak širší přehled o všech problémech, kterým vaše společnost čelí. Dost možná se také dozvíte o nových osvědčených postupech, které můžete použít ve své práci i vy sami.

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business

Články v sérii

Aktuální

Připravte se na další učení (1/2): Pozor na to, co vás blokuje

Aktuální

Připravte se na další učení (2/2): Jak na to