Orchestr jako symbol fungující organizace

Hudební paradigma (Music Paradigm) používá příkladu symfonie jako metafory pro dynamickou organizaci, která právě prochází obdobím neobyčejných výzev nebo změn. Může se jednat o fůzi, restrukturalizaci, nové vedení, prosazování nejrůznějších změn, upevňování cílů atd. Paradigma vytvořil v roce 1995 Roger Nierenberg, hudební ředitel Stamford Symphony Orchestra z amerického Connecticutu. V praxi jde o to, že vedoucí pracovníci sledují orchestr, jak dokáže týmově fungovat. Pomocí několika jednoduchých cvičení orchestr manažerům představuje základní předpoklady fungování organizace jako celku.

Roger Nierenberg se nejprve se zástupci příslušného managementu sejde, aby se seznámil s jejich cíli a mohl vést sezení s orchestrem konkrétním směrem. Vztah mezi hudebníky a dirigentem je v mnoha aspektech podobný tomu mezi organizací a jejími vůdci. Dirigent může představovat výkonného ředitele nebo týmového vůdce. Jednotlivé skupiny nástrojů (smyčcové, dechové, bicí) jsou pak firemními jednotkami a odděleními a společně hledají nejefektivnější možný výstup.

Hudební paradigma stručně a jasně ztělesňuje klíčové cíle, nejen o nich hovoří. Zapojuje také do hry posluchače a přináší konkrétní výsledky, nejen je popisuje. Nabízí kreativní strukturu pro zvážení stylů, filozofií a efektivit vedení. Jedná se o zajímavou zkušenost v oblasti rozvoje spolupráce.
Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management