Nová éra podnikání (1/2): Dodavatelé, očekávejte těžké časy

Dnes existuje spousta příležitostí pro podnikatele, a to ve dvou klíčových oblastech. První z nich je koncový zákazník. Druhou je to, jak vypadá samotný byznys (hlavně jde o rozsah nabídky produktů a služeb, kterou daná firma má).

V tomto článku začneme tím, že se podíváme na byznys model, který pravděpodobně bude čelit mnoha těžkostem…

Ilustrační snímek

Podnikatelé typu dodavatel

Tyto společnosti nejsou dobré ani v jedné z oblastí, které tvoří rámec pro úspěšné byznys modely dneška.

Neznají svého koncového zákazníka ani jeho preference. Nejsou s ním v přímém kontaktu či dokonce vztahu. Vše, co dělají, je, že dodávají své výrobky distributorům. V digitálním světě je však snadné cokoli si vyhledat,a proto je zde značný tlak na cenu, což může být pro dodavatele velmi nepříjemné, tvrdí web strategy-business.com.

Pokud bychom měli uvést příklad typického dodavatele, bude to společnost, která vyrábí domácí spotřebiče. U těchto podnikatelských subjektů je běžná komoditizace a jejich zákazníci neustále hledají prodejce, který bude levnější.

Mohou dodavatelé přežít v digitálním věku?

Musejí zajistit maximálně efektivní provoz. To je však teprve začátek. Digitalizace totiž postupuje. Koncoví zákazníci chtějí, aby se společnosti zajímaly o jejich potřeby, uspokojovaly je a řešily jejich problémy. To znamená, že firmy s malou nebo dokonce žádnou znalostí koncových zákazníků na tom budou bledě.

Dalším rizikem je komoditizace. Aby se jí vyhnuli, musejí dodavatelé nabízet produkty, které se budou od ostatních velmi odlišovat. Tak například Haier, největší výrobce bílé techniky na světe, se od ostatních výrobců snaží odlišit opravdu usilovně. Nabídl už mnoho produktů určených jen pro určitou skupinu spotřebitelů.

Příkladem mohou být mrazáky, které udrží potraviny v chladu, i když nastane výpadek elektřiny dlouhý 30 hodin, které byly původně navrženy pro Nigérii, nebo pračky, ve kterých se snadno perou dlouhé dámské hávy, které se hodně nosí v Pákistánu. Zatím posledním krokem této dodavatelské společnosti bylo to, že na internetu otevřela svůj inovační proces lidem. Tím chce docílit unikátní schopnosti nabízet výrobky navržené na míru.

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business

Články v sérii

Aktuální

Nová éra podnikání (1/2): Dodavatelé, očekávejte těžké časy

Aktuální

Nová éra podnikání (2/2): 3 byznys modely, které budou úspěšné