Několik dobrých důvodů, proč je diverzita v týmu důležitá

Různorodost v mnoha ohledech přináší řadu výhod. A platí to i u pracovních týmů. I když se často manažeři snaží mít co nejucelenější tým a mnohdy si podvědomě vybírají podřízené, kteří jsou jim co možná nejvíce podobní, skutečně efektivní týmy se vyznačují vysokou mírou diverzity. Ať už v názorech, přístupech nebo věku. Zde je několik dobrých důvodů, proč je diverzita v týmu důležitá.

Ilustrační snímek

Různé názory pomáhají rozvíjet konstruktivní debatu

Jak uvádí web INSEAD Knowledge, různorodost názorů hraje důležitou roli v interním fungování týmu. Kdyby totiž všichni členové týmu přemýšleli stejným způsobem a měli vždy stejné názory, spoustu dobrých nápadů by zůstalo skryto, spousto inovací by se nezkusilo a často by chyběl člověk, který svým rozdílným názorem rozvíří konstruktivní debatu.

Diverzita činí tým flexibilnějším

Díky různorodosti přístupů, odlišnému stylu práce a různému zaměření jsou členové týmu lépe připraveni čelit případným výzvám. Protože mají v zásobě celou řadu zkušeností a různorodých dovedností, stávají se v součtu flexibilnější.

Diverzita pomáhá udržovat klíčové know-how v týmu

Věková diverzita a zastoupení různých generací v týmu umožňuje pracovníkům navzájem si předávat zkušenosti a specifické know-how. Když máte v týmu zastoupeny jak starší ročníky, tak i mladší generace, a necháte tyto věkové skupiny spolupracovat na určitém projektu, mohou se od sebe navzájem hodně naučit. A tím pomáhají i uchovávat klíčové know-how v rámci vašeho týmu.

Různorodost činí váš tým i celou firmu atraktivnější pro top talenty

Pokud jako tým (nebo i jako celá firma) okolí ukážete, že u vás mají otevřené dveře všechna pohlaví, všechny věkové skupiny i všechna etnika, podstatně se vám tak rozšíří možnosti, kde hledat nové talenty. A díky tomu tak máte šanci oslovit i špičkové talenty z demografických skupin, které by jinak ve vašem týmu nebyly zastoupeny a jejichž příslušníci by jinak mohli váhat, jestli je dobrý nápad se vůbec součástí týmu stát.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge