Největší motivace je inspirace

V poslední době se slovo vůdcovství skloňuje ve všech směrech. Manažeři dostávají četné tipy, jak vést, navštěvují kurzy leadershipu, čtou o něm knihy apod. Ze všech stran k nim doléhá, že dokonalejší vůdcovství posílí produktivitu, zvýší zisky nebo zajistí loajalitu zaměstnanců. Otázkou zůstává, jak se skutečně stát lepším vůdcem.

Zaměstnanci se shodují na tom, že nejspokojenější a nejproduktivnější období jejich kariéry zajistili vůdcové, kteří se dokázali správně rozhodovat. Klíčem k vyšším výkonům je tedy pomáhat zaměstnancům, aby se cítili spokojení. Vůdce by se neměl snažit motivovat zaměstnance něčím, co jim bude vnucovat. Důležitější a efektivnější je sebemotivace, kdy zaměstnanci dělají to, co opravdu chtějí dělat. Podstata úspěšného vůdcovství spočívá v inspirování lidí směrem k tomu, aby ze sebe vydali to nejlepší.

Vůdce by měl jít ostatním příkladem. Organizace, která dokáže své členy inspirovat, si je také udrží. Musí mít konkrétní účel, postupovat konkrétním směrem a žít konkrétními hodnotami, o nichž dokáže komunikovat a zároveň je měřit.

-kk-

**Datum vydání:** I/2005
Zdroj: BusinessSeek - Rozsáhlý rozcestník a vyhledávač informací z oblasti byznysu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje BusinessSeek