Největší firemní rizika: ekonomika, zákazníci, talenty

Firmy dnes považují za největší hrozbu ekonomická rizika, stále více však zdůrazňují potřebu inovovat, omezit technologická selhání a řídit talenty, mají-li si do budoucna udržet konkurenceschopnost. Vyplývá to z letošní studie společnosti Aon Corporation s názvem Global Risk Management Survey, které se zúčastnili zástupci tisícovky firem z 58 zemí.

Nejobávanější riziko – zpomalení ekonomiky – způsobilo v posledních 12 měsících ztrátu příjmů 67 % firem. Drží se proto na prvním místě stejně dnes jako v roce 2009. Pokud jde o riziko v podobě neschopnosti přilákat a udržet talenty, od roku 2009 stoupla jeho důležitost pro firmy z desátého na sedmé místo. 60 % respondentů nicméně nemá plán pro řízení tohoto rizika. 4 % hledají při vytváření strategií náboru a udržení zaměstnanců externí pomoc.

Poprvé v historii výzkumu se do první desítky rizik dostala neschopnost inovovat a plnit potřeby zákazníků (6. místo) a technologická či systémová selhání (9. místo). Právě technologické problémy pak zvyšují obavy o další rizika, jako je například přerušení provozu nebo poškození značky, která se také umístila v první desítce.

Top 10 rizik dle výzkumu Aon 2011 Global Risk Management Survey

  1. Zpomalení ekonomiky,

  2. regulační/legislativní změny,

  3. rostoucí konkurence,

  4. poškození pověsti/značky,

  5. přerušení provozu,

  6. neschopnost inovovat/plnit potřeby zákazníků,

  7. neschopnost přilákat nebo udržet talenty,

  8. riziko spojené se změnami cen komodit,

  9. technologické/systémové selhání,

  10. riziko spojené s cash flow/likviditou.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management