Mezi malými podniky posiluje duch komunity

Ke všem výzvám a nejistotám, které koronavirus přinesl na trhy, se přidalo i něco jiného, mnohem pozitivnějšího. Mezi podnikateli posiluje duch komunity a smysl pro společnou věc.

Ilustrační snímek

Mnoho živnostníků a majitelů menších firem oslovilo během tohoto nelehkého období další podnikatele, aby nalezli určité pohodli uprostřed nejistoty a nejednoznačnosti. Vztahy, které dnes vytváříme, přitom mění budoucnost celé komunity. Zdá se, že sdílená zkušenost podporuje hrdost a solidaritu mezi majiteli malých podniků a může změnit také dynamiku toho, jak pracujeme (i jak si konkurujeme), jakmile se z této krize dostaneme.

Smysl pro solidaritu

Ekonomická událost málokdy ovlivňuje každou společnost. Obvykle se útlumy objevují regionálně nebo oborově. Tato pandemie ale nečiní téměř žádný obor imunním, každý zasáhla určitým způsobem. Vytváří se tak pocit: „Jsme to všichni společně“, který podniky přibližuje. Zatímco za normálních okolností bychom své konkurenty vnímali jako určitý faktor ohrožení, stále více se nyní utváření nová dílčí partnerství, která nás nutí si více důvěřovat a sdílet zdroje mezi sebou, abychom situaci ustáli.

Ačkoli se řada konverzací odehrává v soukromých kanálech, mnoho se objevuje i veřejně na sítích jako například LinkedIn. Vedoucí pracovníci malých podniků a podnikatelé hledají a sami otevřeněji poskytují informace a své zkušenosti, aby si v celkovém kontextu udělali čistší obrázek o rozměru krize napříč jejich oborem i mezi dalšími konkurenty na trhu. Z komentářů lze pozorovat, jakou podporu si vzájemně jednotlivci poskytují. Rozšiřují se také stále více různé formy protislužeb, které snižují potřebné náklady obou stran například na marketing aj.

Přestože pandemie zasáhla každý malý podnik, zůstali vítězi i poražení. Zatímco některé restaurace musely zavřít, některé IT firmy ani nestíhají zakázky. Přináší to i mnoho personálních změn.

Dříve nebo později pandemie skončí. Otázkou zůstává, zda přetrvá duch sdílení, který se objevil v komunitě malých podniků.

Podnikatelé jsou sice „notoričtí konkurenti“, avšak podle aktuálních signálů to zatím vypadá, že mnoho z nich se díky pandemii dozvědělo, že spolupráce a sdílení nemusí být bez užitku. Stejně jako klasické obchodní vztahy nejsou vybudovány za den, pravděpodobně ani za den nezmizí. Pokud si podnikatelé zvyknou navzájem si pomáhat, ať už v jakémkoliv rozsahu, komunita malých podniků bude i v budoucnu silnější.

 

-bb-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum