Kdy skončí prodej benzinových a dieselových aut?

Britská vláda právě oznámila, že od roku 2040 zakáže prodej aut poháněných benzinem a naftou.Do roku 2050 by pak všechna auta na britských silnicích měla jezdit na elektřinu, a tudíž s nulovými emisemi.

Stejné cíle si vytyčily i další země, konkrétně Francie, Norsko a Indie. Další země si pak stanovily cílové objemy prodeje elektromobilů. Nabízí se však otázka, zda jsou to reálné cíle.

Prodej elektromobilů v současné chvíli tvoří asi 3 % z celkového objemu prodeje automobilů na světě. 95 % všech elektromobilů se prodá pouze v 10 zemích světa. Automobilky považují zmíněné cíle spíše za nereálné a vidí v nich především ambice světových politiků. Očekávají, jaká konkrétní opatření budou uzákoněna.

Ilustrační snímek

Přehled opatření v automobilové dopravě a průmyslu, které jednotlivé země chystají v souvislosti se snižováním emisí, přinesl americký sever CNN.

Zákaz bude platit i pro hybridy

Stejně jako Velká Británie oznámila před nedávnem Francie, že v rámci boje proti globálnímu oteplování zakáže do roku 2040 prodej benzinových a naftových aut. Automobilky pak budou moci prodávat jen elektromobily nebo vozy poháněné jinými čistými energiemi. Hybridní vozy budou také zakázány.

Indie, jejíž města patří k nejvíce znečištěným na světě, je ještě radikálnější. Po roce 2030 se již zde mají prodávat jen elektromobily. Na první pohled to nevypadá příliš reálně. V následujících letech se však očekává výrazný nárůst prodeje aut spolu s tím, jak budou auta mnohem dostupnější pro střední třídu. Pokud si budou moci koupit elektrická auta, mohla by se Indie předehnat jiné rozvojové země.

Nejrychleji chce postupovat Norsko, které plánuje zákaz prodeje vozů znečisťujících ovzduší již od roku 2025. Již dnes zde elektromobily a auta na hybridní pohon tvoří 40 % všech prodaných aut.

Plány prodeje elektromobilů

Mezinárodní energetická agentura uvádí, že pevné cíle v oblasti objemu prodeje elektromobilů si stanovilo již minimálně 10 zemí.

Je to Čína, Japonsko, Korea, Německo, Rakousko, Dánsko, Irsko, Španělsko a Portugalsko. USA nemají v této věci společný federální cíl, několik států si však již tyto cíle stanovilo.

Největším trh s automobily i elektromobily je dnes Čína. Prodá se zde 40 % všech elektromobilů na světě a dvakrát více než v USA.

-kk-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com