Kariérní krize: Přežít se dá

Když musíte skončit s dosavadní prací, neznamená to, že váš život už nebude mít smysl. I tak je však jasné, že prožít si silnou kariérní ​​krizi není nic příjemného.

Ilustrační snímek

Nesmíte si myslet, že při prožití profesního zlomu jste závislí na někom jiném, kdo vám novou práci sežene a nasměruje vás lepším směrem. Nespoléhejte ani na to, že toto období snadno překonáte. To nefunguje.

Web addicted2success.com tvrdí, že i krize tohoto druhu je příležitostí k novému startu, ke zlepšení života. Musíte se však dostat zpět do sedla. A čím dříve se vám to povede, tím lépe.

Co dělat, když právě prožíváte profesní krizi

  1. Přestaňte obviňovat ostatní: Neklaďte to za vinu firmě, jejímu vedení, strategii ani ničemu jinému. To stejně nepomůže. Většinou vás do kariérní krize dostaly vaše vlastní činy. Možná prostě zůstáváte na jedné pracovní pozici příliš dlouho.
  2. Kariérní krize je jako potápějící se loď: Pokud si uvědomíte, že loď, na které se plavila vaše kariéra, pomalu ale jistě nabírá vodu a co nevidět začne klesat ke dnu, musíte přestat s vyčkáváním. Je na čase konat.
  3. Myslete dopředu: Mezi vaším rozhodnutím dosavadní kariéru ukončit a odhodláním se k dalšímu kroku může uplynout dlouhý čas. Nezdržujte se. Dejte se do pohybu co nejrychleji, protože mezitím se vaše situace bude jen zhoršovat.
  4. Zachraňte sami sebe: Nikdo jiný vás totiž nezachrání, bez ohledu na to, jak moc si to budete přát. Pokud váš obor končí, ostatní mají plné ruce práce se zachraňováním sebe samotných. Za to, jak to vypadá s vaší kariérou, jste zodpovědní jen vy sami.

10 % lidí vám chce opravdu pomoci

No dobrá, nejste na to tak úplně sami. Ve vašem okolí bude vždy asi 10 % lidí, kteří vám skutečně chtějí pomoci.

  • Těchto lidí si hluboce važte.
  • Ukažte jim svou vděčnost – pošlete jim e-mail nebo občas zavolejte.
  • Pravidelně se s nimi setkávejte.
  • Vraťte jim laskavost, když se sami dostanou do potíží, nebo se aspoň ujistěte, že vědí, že se na vás mohou obrátit.

Nikdy neberte těchto 10 % lidí, kteří jsou ochotni vám pomoci, jako samozřejmost. Tito laskaví lidé vám nic nedluží.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success