Kariéra nebo Facebook?

Ilustrační snímek

Dnes je na Facebooku téměř každý. Ale každý chce i úspěšnou kariéru, že? A to je ten problém – když si nedáváte pozor, můžou se vám vaše online aktivity pořádně vymstít. Buďte proto opatrní a hlídejte si zveřejňování fotek, které by vás mohly ukazovat v nelichotivých situacích či stavech. Nepouštějte se do ohnivých debat o kontroverzních tématech. A když už podobné věci děláte, zkontrolujte si v nastavení, kdo všechno může vaše příspěvky a fotky vidět. Pouze pak budete mít jistotu, že váš facebookový profil nebude stát v cestě vašemu příštímu zaměstnání, píše server theundercoverrecruiter.com. A jaké jsou ty hlavní hříchy, kterých se můžeme dopustit?

1) Psaní příspěvků o práci a během práce

Nedělejte to. Nechcete přece, aby to vypadalo že nemáte co na práci. Váš šéf moc dobře ví, o co jde, když zíráte do svého klína, kam jste ukryli svůj smartphone. A i kdyby ne, stěžovat si na práci, to nikdy nepůsobí dobře. Navíc možná máte v přátelích některé spolupracovníky... se špatnou správou svých facebookových kontaktů riskujete, že vzniknou nechtěné konflikty a nepříjemnosti. Váš budoucí zaměstnavatel by tohle určitě nechtěl. Tak „postujte“ jen pozitivně a radši ne o pracovních záležitostech.

2) Jediný e-mail pro Facebook a práci

Je dost možné, že HR manažer, neboli příjemce vaší žádosti o práci, používá e-mailový plugin Rapportive (který je dnes dost populární). Tento plugin automaticky stáhne všechna data ze sociálních sítí, která jsou nějak spjata s e-mailovou adresou odesílatele. Stojí za tím úmysl poskytnout co nejbohatší profil uchazeče. Vše, co jste publikovali na Facebooku, pak bude součástí vaší žádosti, ať už se vám to líbí nebo ne. Myslete na to – možná je na čase pořídit si „bezpečnou“ e-mailovou adresu.

3) Příliš mnoho lajkování

Je to hezké, podporovat to, co se vám líbí, ale když jsou všude desítky a stovky vašich lajků, trochu to vypadá, že nemáte na práci nic jiného než sledování novinek na své facebookové zdi.

4) Kontroverzní témata a nevhodné nastavení soukromí

Nikdy to nebývá ta nejlepší věc, kterou můžete udělat. Když už však musíte, buďte aspoň zdvořilí a respektujte ostatní. Jediná výjimka, kdy je postování o kontroverzních tématech vhodné, je tehdy, když se týkají vašeho odvětví. Potom takto můžete demonstrovat své znalosti a odbornost. A když se vrátíme k prvnímu tipu – někdy je lepší všechny své kolegy vložit do zvláštní skupiny, abyste mohli některé své statusy před nimi snadno a zcela skrýt.

-jk-

Zdroj: The Undercover Recruiter - populární britský blog věnovaný náboru a rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Undercover Recruiter