Jste dobrý šéf?

Američané oslavili 16. října svátek šéfů, tzv. National Boss Day, který slouží jako pocta vedoucím pracovníkům za jejich milý a férový přístup k zaměstnancům v průběhu roku. Být milý a férový je dobré, většina šéfů však chce být ještě lepší. Článek shrnuje univerzální principy chování výborných šéfů.

- Individuální pohled. Dobrý šéf nezapomíná, že každý zaměstnanec má svůj vlastní lokální pohled, z oblasti IT, účetnictví, prodeje apod. Šéf by proto svými slovy i činy měl brát v potaz tyto individuální perspektivy.

- Pocit chytrosti. Každý zaměstnanec může mít špatný nápad. Když se však šéf s takovým nápadem setká, měl by jej pečlivě vyslechnout, aby zjistil, zda se v něm přeci jen neskrývá určitý potenciál. Není třeba vše zavrhovat, ale naopak podporovat v tvůrčím uvažování a ujistit zaměstnance, že nejsou hloupí.

- Povědomí o tom, co kdo dělá. Zaměstnanci se cítí bez uznání, když jejich individuální přínosy zmizí bez povšimnutí v týmové práci. Dobrý šéf často mluví s manažery o tom, jak si vedou jednotliví zaměstnanci, ví o jejich práci a dokáže projevit uznání.

- Schopnost vidět, že nejste chtění. Dobrý šéf umí delegovat práci. Když deleguje úkoly, nestojí zaměstnancům za zády a nesleduje každý jejich krok. Dá jen důležité rady a je připraven pomoci.

- Dobrá paměť. Šéf by si měl pamatovat, jaké jsou zájmy jeho zaměstnanců, jak se jmenují a jak se jmenují jejich rodinní příslušníci. Měl by vědět, kdo hraje na jaké pozici ve firemním sportovním týmu, kdo se bojí létání, kdo má zájem o vůdcovskou roli apod. Zaměstnanci si pak pamatují jeho.

-kk-
Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com