Inspirace (2/2): Stačí zasít semínko nové perspektivy

V předchozím článku jsme viděli něco, co se zdá být neuvěřitelné – krátká seance nebo shlédnutí krátkého videa může mít velký dopad na náš život.

Ilustrační snímek

Všichni jsme však někdy viděli film, poslouchali TED talk nebo měli rozhovor u kávy, během něhož jsme si najednou osvojili nový náhled na věc, což nám v dlouhodobém horizontu pozitivně změnilo život. Dokonce ani nemusíme mít nějaký akční plán nebo si pravidelně připomínat, že chceme změnit své chování. A přesto se takový prožitek leckdy ukáže být naprosto klíčový, tvrdí článek na webu psychologytoday.com.

Dopady inspirace mohou být dlouhotrvající. To, co bylo zmíněno v předcházejícím článku, naznačuje, že bychom měli inspiraci vnímat jiným způsobem. Nejde jen o krátkodobou explozi pochopení, odhodlání a emocí.

Otázka nebo i pouhý náznak často stačí

Semínko inspirace může být klidně vzápětí pohřbeno seznamy každodenních úkolů a našimi všedními povinnostmi. To však neznamená, že semínko inspirace je pryč. Stále tam někde je a klíčí. Snad pomalu mění naše nejhlubší přesvědčení o tom, za koho se pokládáme. Stačí, že se nám při oné seanci otevřela nová perspektiva. Výsledkem postupně je změna v našem chování. Začínáme se cítit lépe, začínáme si také všímat výsledků v reálném světě.

Schopnosti a smýšlení

Motivační řečníci, TED talky a krátká videa nikdy nevyřeší všechny naše problémy. Jednorázová inspirace nás jako kouzlem nezmění v úspěšnou osobu. Zvládnutí a osvojení si nových dovedností samozřejmě stále vyžaduje trénink a svědomitou praxi. A hlavně čas.

Nicméně schopnosti jsou něco jiného než smýšlení. Naše natavení mysli je to, co nás motivuje, co nás povzbuzuje. Je to to, co nás nabádá k tomu, abychom usilovali o naplnění našich cílů a abychom neustrnuli když se potkáme s neúspěchem.

Důležité tedy je vědět, že naše smýšlení, naše postoje se mohou změnit byť jen krátkým setkáním. Stačí rozvážná otázka položená v těžkém životním okamžiku – i jen ta může být dostatečná stačit k dosažení velkého výsledku. A jsou to právě naše myšlenky a smýšlení, co se může změnit, když vyprávíme nebo posloucháme příběhy o nezdolnosti a úsilí.

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today

Články v sérii

Aktuální

Inspirace: (1/2) Může jedna hodinová přednáška změnit váš život?

Aktuální

Inspirace (2/2): Stačí zasít semínko nové perspektivy