Finanční ředitelé lídry digitální transformace (2/2)

V předchozím článku jsme viděli 4 role, které na sebe mohou CFO vzít, aby pomohli své firmě s digitální transformací. Viděli jsme, jak mohou CFO proměnit své vlastní oddělení. Nyní se podívejme na zbývající 3 možnosti.

Ilustrační snímek

2. Zhodnocení ekonomické životaschopnosti nových obchodních modelů

Firmy sledují pokračující disrupce a pokoušejí se přemýšlet dopředu, aby je digitální vlna nesmetla. V případě finančních ředitelů je to příležitost, jak řídit růst a podílet se na rozvoji nových obchodních modelů, které digitalizace umožňuje.
Relevantní trhy budou vypadat jinak. Mohou se objevit nové zdroje příjmů. Finanční ředitelé by měli spolupracovat s kolegy z různých oddělení, aby jim pomohli příležitosti správně vyhodnotit.

3. Podpora digitálních inovací napříč odděleními

Finanční ředitelé mohou připravit odhady potenciálních finančních výnosů, které by přineslo sdílení dat mezi různými odděleními a odpovídající přenastavení procesů. Digitální transformace napříč několika firemními odděleními totiž může přinést mnohem větší zisky než digitalizace provedená v rámci každého oddělení zvlášť. Například tak mohou odborníci z oblasti financí pomoci marketingovému oddělení, obchodnímu oddělení nebo týmu vývoje produktů, jak spočítat hodnotu, kterou přinese důkladná analýza chování zákazníků ve všech zákaznických touchpointech a následná transformace zákaznické zkušenosti.

4. Poradenství v oblasti IT provozu

Existuje mnoho poskytovatelů cloudových služeb (Amazon, Microsoft, Google a mnoho dalších). Stále více firem proto přesunuje své výpočetní aktivity do jejich datových center. Výdaje na cloudové služby tak neustále rostou. Finanční ředitelé přitom mohou ředitelům IT pomoci s vyhodnocením toho, zda dává přejití na cloudové služby finančně smysl.

Finanční profesionálové jim mohou pomoci připravit propracovanou ekonomickou případovou studii, ve které vyhodnotí digitální obchodní procesy i provoz IT infrastruktury. Nejde už jen o snížení nákladů – jde také o zajištění poskytování prvotřídní zákaznické zkušenosti, což je náročné na data a jejich zpracování. Měla by tedy firma začít využívat možnosti cloudových služeb? Finanční ředitelé mohou pomoci s ekonomickými podklady pro takové rozhodnutí, uzavírá web cfo.com.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Finanční ředitelé lídry digitální transformace (1/2)

Aktuální

Finanční ředitelé lídry digitální transformace (2/2)