Finanční ředitelé lídry digitální transformace (1/2)

Existují 4 způsoby, jak se mohou CFO stát těmi, kdo povede digitální transformaci v jejich firmě.

Ilustrační snímek

V nejbližších letech můžeme čekat prudký nárůst nástrojů založených na umělé inteligenci, a internetu věcí umožněného díky senzorům. Co to však znamená pro finanční ředitele? I oni mohou pomoci své společnosti, aby využila digitálních příležitostí do maxima. Překotný výzkum a vývoj bude pokračovat. Finanční ředitelé budou mít důležitou úlohu: budou to totiž oni, kdo rozhodne, který výzkum a vývoj bude mít při financování přednost.

CFO při digitální transformaci tedy bude v podstatě hrát roli poradce pro investice do digitálních iniciativ dané firmy. Bude muset pomoci rozhodnout, kde a kolik bude na digitalizaci proinvestováno. Klíčovou výzvou bude propojovat nové strategie s novými zdroji výnosů. Finanční manažeři budou muset svým kolegům pomoci odhadnout, jakou částku přinese ta která digitální iniciativa.

Podle článku na webové stránce cfo.com existují čtyři způsoby, jak se takové role finanční ředitelé mohou zhostit:

  1. Uskuteční digitalizaci v rámci svého vlastního finančního oddělení. Posunou se od manuální práce s nízkou přidanou hodnotou k roli finančních poradců, kteří využívají automatizované a analytické nástroje
  2. Budou posuzovat ekonomickou životaschopnost nových obchodních modelů, které digitalizace umožňuje
  3. Budou propagovat digitální procesy napříč odděleními, které mohou přinést značný zisk
  4. Budou pomáhat CIOs (Chief Information Officers - šéfové IT), vybrat správný model fungování IT v době cloudových služeb

1. Změny ve finančním oddělení

Aby mohli provést transformaci svého vlastního oddělení, musí finanční ředitelé vytipovat, jaké pracovní úkoly mohou být automatizované. Umělá inteligence jim pak může pomoci s finančními prognózami i s cashflow. Softwaroví roboti potom pomohou zlepšovat vnitřní účetnictví a činit lepší rozhodnutí.

Počítače by se měly postarat o manuální práci, která nepřináší žádnou zásadní hodnotu. Lidé tak získají volnost a budou moci zaujmout daleko strategičtější role, které pomohou ostatním oddělením při rozhodování.

V dalším článku uvidíme, jak by vypadaly tři zbývající možnosti, jak mohou finanční ředitelé napomoci digitalizaci.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Finanční ředitelé lídry digitální transformace (1/2)

Aktuální

Finanční ředitelé lídry digitální transformace (2/2)