Deset velkých chyb, které marketéři dělají

Marketéři bývají klíčovými osobami ve firmě. Ale vedení obvykle nevidí vztah mezi marketingem a ziskem a nevidí marketéra jako strategického partnera vrcholného managementu. Výsledkem toho je, že firma nedosáhne maximální návratnosti investic do svých lidských zdrojů. Zde je 10 nejčastějších chyb managementu podle amerického odborníka Roye Younga:

  1. Dodají zboží obchodníkovi a pak už se o něj nestarají.
  2. Přestanou mluvit řečí obchodu. Před finančním ředitelem nemluvte například o zvýšení procenta prokliků u internetové kampaně, ale řekněte: „Díky zvýšené míře prokliknutí jsme zvýšili obrátkovost zásob a tím i zisk firmy.“
  3. Používají měřítka, která nezajímají vrcholný management. U každé marketingové aktivity musíte ukázat její dopad na zisk.
  4. Žijí ve „slonové věži“ marketingu. Jsou odtrženi od reality a nespolupracují s ostatními útvary při prosazování marketingových aktivit.
  5. Používají jednorázové aktivity, které nejsou systematicky spojené do dlouhodobého strategického plánu.
  6. Nechají veškeré riziko na oddělení výzkumu a vývoje. Místo aby ve spolupráci s tímto oddělením vybrali klíčové trhy a určili parametry produktu, který je osloví.
  7. Ignorují obchodní model firmy, místo aby jej rozvíjeli. Je-li firma zaměřena na rychlou obrátku zásob, je potřeba rozvíjet aktivity v agresivní reklamě a nízké ceně.
  8. Soustředí se na novinky a módní trendy bez zhodnocení ziskového potenciálu.
  9. Vykazují nedostatečnou marketingovou podporu dovnitř organizace.
  10. Soustředí se na krátkodobé cíle (ziskovost) a opomíjí dlouhodobé (budování ziskových segmentů a rozvoj klíčových zákazníků).

-jh-

Zdroj: Sales & Marketing Management - americký server pro obchodníky a marketéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales & Marketing Management