Čtěte v práci rychleji

Čtení jako pracovní nástroj lze využívat lépe a zrychlit jej. Příprava před čtením šetří čas. Uvědomte si, co potřebujete z textu získat a heslovitě si cíl napište. Čtení bychom měli provádět systematicky. Průběžné výsledky četby si poznamenejte. Přečíst hned málo je lepší, než dobré předsevzetí přečíst později hodně. Archivace má často nahradit čtení, které pak odsunujeme, ale málokdy se k němu skutečně dostaneme.

Nové texty zpracujte ihned systematicky, přečtěte určitá místa a body. Při prohlížení knih využijte způsob čtení křížem, techniku "systematického přehlédnutí textu". Čas získá i ten, kdo si zvykne přečtené kolmo proškrtnout. Při čtení je tužka v ruce, která nelistuje, a kreslí čáru prostředkem textu. Nejlepší pro značení v textu je obyčejná tužka. Jemné čáry na okraji stránky jsou lepší než jasné neónové barvy.

Místo čtení i zbytek místnosti musí být dobře osvětleny. Lampa na stole a zbytek prostoru temný při čtení ruší. Dbejte na ergonomii čtení. Je zbytečné pokoušet se silou vůle číst rychleji - budete potřebovat rychleji přestávku a mnohé přehlédnete. Pěstujte svoji čtenářskou techniku - denně deset minut nahlas předčítejte. Dobře artikulujte a pokuste se trefit správnou melodii vět. Udržujte rytmus - tím lze průměrnou rychlost čtení (240 slov/min) zvýšit až čtyřnásobně bez ztráty informací.
Zdroj: JobPilot.cz - české stránky serveru JobPilot s nabídkami práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje JobPilot.cz