Co dělat, když je váš blízký člověk ve vážném stavu kvůli COVID-19?

Pokud je váš blízký člen rodiny nebo přítel pozitivní na onemocnění COVID-19 a skončí v nemocnici na léčení, nastává i pro vás nelehké období plné nejistoty a stresu. Zde je pár doporučení od psychologů, jak se můžete psychicky obrnit.

Ilustrační snímek

Příznaky traumatického stresu

V průběhu hospitalizace vaší blízké osoby můžete zažít řadu emocí, jako je ohromný strach a hrůza, stres a úzkost, bezmoc, nejistota, hněv a vlny naděje a beznaděje. Mohli by také zažít přetrvávající úzkost, potíže se spánkem, koncentrací a další kognitivní a emocionální boje při čekání na výsledek léčby. Ačkoliv jsou všechny tyto pocity za těchto neobvyklých a náročných okolností normální, je obtížné je zvládnout.

Potřeba spojení s druhými lidmi je hluboce zakořeněnou součástí naší neurobiologie. Jsme pevně připraveni budovat a udržovat vztahy a spoléhat se na ně jako na nárazník při řešení stresu a traumatu. Sociální propojení podporuje fyzické zdraví, snižuje riziko úmrtnosti a podporuje naši celkovou fyzickou a duševní pohodu.

Studie například dokazují, že objetí snižují krevní tlak u manželských párů a dalších skupin (Light, Grewen, & Amico, 2005). Jiná studie fMRI zase prokázala, že držení ruky milovaného člověka pomáhá regulovat, jak náš mozek zpracovává bolest a hrozbu.

Pokud jsme však odděleni od své blízké milované osoby nebo dokonce skončíme sami v izolaci, je to pro naši psychiku neskutečná zátěž.

Izolace může ve skutečnosti vést k řadě fyzických a duševních problémů, včetně negativních dopadů na kardiovaskulární a imunitní systém.

Doporučení pro zmírnění psychických dopadů

I když žádná jednotlivá doporučení nemohou plně zohlednit rozsah nebo hloubku vašich pocitů, mohou poskytnout určité vedení a úlevu.

1. Udržujte rutinu

Snaha držet se struktury a rytmu dne, jako je rutina před spaním, jídlo, fyzická aktivita atd., vám může pomoci zajistit určitý základ a konzistenci při zvládání ohromného stresu a nejistoty.

2. Proveďte změnu

Starosti, dokonce i panika jsou běžné a přirozené reakce na významný stresor. Přesto mají tendenci vyčerpávat naši mysl, což vede k většímu stresu, obavám a úzkosti. Pokud se ocitnete ve víru myšlenek na starosti nebo se cítíte panicky, zkuste se rozptýlit jinou činností a zaměřte se na to, co můžete ovládat, místo na to, co je mimo vaši kontrolu.

Vyzkoušejte také některé z technik „uzemnění“: například dejte ruce do vody, dýchejte zhluboka, dejte si oblíbené jídlo nebo nápoj a vnímejte jeho chuť nebo se dotkněte předmětu ve vaší blízkosti a chvíli zkoumejte jeho strukturu a tvary. Pomoci vám může také krátká procházka a pohyb. Vyvarujte se naopak samoléčby alkoholem nebo drogami.

3. Oslovte ostatní členy rodiny a přátele.

Pamatujte, že spojení nás posiluje. Jako lidé jsme vázáni na vztahy kolem nás a sdílení pomáhá uvolňovat napětí.

4. Promluvte si s profesionálem

Dobrým způsobem, jak získat další podporu, je požádat psychologa nebo jiný typ terapeuta o pomoc.

5. Hledejte podporu ve víře a duchovnu.

Náboženské a duchovní názory a víry mohou nabídnout naději a perspektivu při řešení děsivých a ohromujících stresorů. Pokud s vámi tato problematika rezonuje, požádejte svou náboženskou nebo duchovní komunitu o podporu a vedení.

6. Pokud je to možné, udržujte komunikaci s nemocnicí

Každá nemocnice má jiné protokoly o řízení komunikace mezi ošetřujícím týmem a rodinnými příslušníky pacientů s COVID19. Některé nabízejí telekomunikační spojení, jiné poskytují informace od zaměstnanců a jiné se snaží udržovat pravidelný kontakt s rodinou. Nezapomeňte zjistit protokol pro komunikaci s hospitalizovaným členem rodiny a jeho ošetřujícím týmem.

7. Informujte vaše děti o situaci

Je hospitalizovaná osoba blízká vašim dětem? Nebojte se s nimi sdílet, co se děje, dejte jim naději i ujištění. Podle jejich věku a fáze vývoje zvažte způsob poskytování informací.

 

-bb-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today