Chcete se stát COO? (2/2)

V předchozím článku jsme viděli, o čem vlastně je pozice Chief Operation Officer – COO. Nyní se podíváme, jaké další dovednosti by měl člověk v této roli mít, aby uspěl.

Ilustrační snímek

Jste dobrý v řešení problémů?

Jaký byl poslední velký problém, který jste vyřešili? Odhalili jste tento problém vy sami? Odhalili jste, co bylo příčinou daného problému? Zajistili jste, že se stejný problém v budoucnu už nebude opakovat? Zavedli jste monitoring nebo nějaká podobná opatření, která rychle upozorní personál, až se podobný problém objeví příště?

Když se stanete COO, v podstatě jste se stali člověkem, kterého musí zajímat vše, co nějak souvisí s byznysem organizace. V této roli musíte usilovat o to, aby celá organizace byla tak efektivní, jak jen může být. K tomu potřebujete dobře rozumět mnoha oborům, tvrdí článek na webu cfo.com.

Klíčem k tomu uspět v pozici šéfa provozu je také umět udělat si vlastní názor. Jako COO budete muset posuzovat i nefinanční otázky – například jak nejlépe řídit výkonnost lidského kapitálu. Opět bude klíčová vaše zvědavost. Musíte si osvojit pevný základ znalostí o mnoha různých oblastech.

Budete si muset udělat silný názor na:

  • Různé přístupy k byznysu
  • Technologické trendy
  • Ekonomické klima jako takové

Budete zkrátka potřebovat dobrou představu o tom, jak řešit všechny zásadní otázky.

To vše povede k tomu, že budete důvěryhodným lídrem

Budete si muset vytvořit vizi, která bude založena na vašich názorech na velkou množinu oblastí. Propojte své názory do celkového schématu – právě to bude vaše vize, vaše vidina správného přístupu k byznysu.

Popsali by vás vaši obchodní partneři jako někoho, kdo je schopen uvažovat z vícero pohledů na danou věc? Vidí vás jako někoho, kdo dovede dát dohromady koherentní strategii?

Když jste COO, musíte být prostě neustále zvědaví – budete muset vždy pátrat po těch nejzákladnějších příčinách problémů, se kterými se setkáte. A navíc si budete muset vytvořit jasný názor na všechny klíčové oblasti podnikání.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Chcete se stát COO? (1/2)

Aktuální

Chcete se stát COO? (2/2)