Začínáte podnikat? Vyhněte se zbytečným chybám

Rozjet firmu, byť malou, není nic snadného. Jen asi 44 % firem s jedním nebo více zaměstnanci přežije prvních pět let. Toto číslo by mohlo být vyšší, kdyby se podnikatelé vyhnuli některým z následujících chyb.

- Opomenutí podrobného plánu. Podrobný podnikatelský plán vás přinutí vyjasnit si mimo jiné, kolik prostředků chcete do firmy investovat. Měl by vymezit určité časové milníky, cíle, náklady a výdaje.

- Nestojí o rady odborníků. Dobrý odborník může dobře posoudit váš nápad a pomůže vám obejít nastražené „miny“. Tito lidé se také mohou stát součástí vašich stálých kontaktů. Řada podnikatelů se obává, že jim mohou ukrást jejich nápad. To se ale nestává.

- Ceny podle vás? Majitelé malých firem bývají přesvědčeni, že dokáží manipulovat cenami na trhu, mýlí se.

- Nespojí se se zákazníkem. Zaměřují se hlavně na své produkty nebo služby a někdy zapomínají na to nejdůležitější – jak se spojit se zákazníkem. Další chybou je záběr na širší trh namísto klíčového zákazníka.

- Neochota vyhledat poradce. Podnikatelé potřebují najít odborníky v oboru, kteří jim budou ochotni poradit. Nemělo by je odradit ani to, že budou muset oslovovat cizí lidi.

- Nereagování na změny na trhu. Podnikatelé by měli být velmi rychlí a pohotoví, jinak se nemohou udržet v konkurenčním tržním prostředí.

-av-

Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal