Velké letadlo, velké potíže

Někdy koncem března se na obloze poprvé objeví gigantický, 70 metrů dlouhý, Airbus A380 - největší letadlo pro přepravu pasažérů v historii. Zatímco je nedočkavě očekáván celou řadou nadšenců - aviatiků, je tu někdo, kdo se těší ještě víc. Jedná se o netrpělivé zákazníky, kteří se museli smířit s jedním zpožděním zakázek za druhým.

Na jedné straně se inženýři ve Francii a v Německu snaží urychleně vyřešit problémy s elektroinstalací, které jsou příčinou zpoždění dodávek. Na druhé straně vede obchodní ředitel Airbusu John Leahy stejně kritickou bitvu. Jeho cílem je zastavit odchod dalších zákazníků. Slibuje, že již nebudou žádné další odklady.

I kdyby to byla pravda, řada zákazníků řekla časopisu Fortune, že mají pochybnosti také ohledně toho, jak se firma hodlá vyrovnat ze stovkami milionů na penalizacích, které naskákaly za zpoždění dodávek o víc jak tři roky. Přestože mají povinnost kompenzovat tato zpoždění, Leahy se snaží přesvědčit zákazníky, aby raději akceptovali slevy na budoucí objednávky. Možná také proto, že akcie mateřské společnosti Airbus – konsorcia pan-European, známého jako EADS, klesly za minulý rok o 21 % mimmo jiné i kvůli zprávě, že záležitost s A380 sníží zisky firmy v příštích čtyřech letech o 6 miliard USD.

Zpoždění také způsobila, že poprvé od roku 2000 předhonil Boeing v počtu objednávek Airbus. Situace se v Airbusu vyhrotila natolik, že v říjnu odstoupil ředitel Christian Streiff, kterého nahradil Louis Gallois.

-av-
Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com